Balašević pisao Saletu Đorđeviću: Vi ste uveliko šampioni

Nadaleko čuveni novosadski kantautor Đorđe Balašević poslao je poruku selektoru Srbije Saši Đorđeviću pred utakmicu sa SAD u finalu Olimpijskih igara u Riju.

Poruku je na svom fejsbuk profilu objavila Balaševićeva ćerka Jelena, a glasi:

"Dragi moj Gospodine Đorđeviću... Što smo stariji, i što te više pratim, sve više osećam potrebu da te oslovim upravo tako? Gospodine Đorđeviću...

I, možda je najbolje da ti čestitam pre nego što dežurni kritičari preformulišu svoje zlobne opaske u hvalospeve, i pre nego što dundlovi oslobođeni od fizičkog krenu da vas svojataju i povlače po kojekakvim salonima i prijemima. Tako to ide...

Sretni veruju u bajke. Još sretniji učestvuju u njima...

Ameri će danas možda dati koji poen više od nas, ali obojica odavno znamo da se ponekad pobede ni izbliza ne čitaju sa semafora.

Dečaci koje si okupio trčali su ispod duge, one tvoje "trojke" iz Istanbula, poželevši da im se snovi ostvare, ali iz noći u noć uveravamo se u to da su očito rešili da za svaki slučaj i sami malo porade na ostvarenju svojih snova.

Molim te da im, ako dospeš, pred finale samo preneseš da su ovde neki, koji su probdeli mnoga finala, veoma, veoma, ponosni na njih. Što je u zemlji u kojoj ponos godinama atrofira, daleko iznad svih legura, himni ili zastava...

To je četvrta stepenica pobedničkog postolja... Pošalji ih, kao što si verovatno i planirao, da odigraju taj meč kao basket sa ortacima između zgrada...

To je, ipak, samo igra. A vi ste uveliko olimpijski šampioni, što se nas tiče...

Puno vam hvala na tome, tvoj Đole, ispred još par Balaševića, ni ne pomišljajući da nabrojim sve za koje znam da misle kao mi..."

Finalni meč košarkaškog olimpijskog turnira između Srbije i SAD počinje u 20:45h.

  • Bumbar Preletačević

    23.08.2016 09:36
    @ Zvekete
    Dragi Zvekete, osnovno pitanje je pitanje autoriteta onog koji bi posle toliko tumaranja po našim glavama opet, sad u skladu sa godinama, da nas malo prigrl, pruži ljubavi i da očinski savet. Balašević je oduvek bio vešt na rečima, cerekao sam se na njegovim koncertima još od osamdesetih, i kad se prisetim-samo osamdesetih, dok još taj "pluralizam interesa" nije bio tako razgranat i nije postao smrtonosan. Na te koncerte se išlo zbog tog verbalnog dela i njegove duhovitosti, deo toga je pretočio u nekoliko izuzetnih i mnogo dobrih pesama. Od osmadesetih do današnjih dana Đole se mnogo puta suočio sa izazovima našeg i sopstvenog preživljavanja, on živi od publike i sve više je morao da je lovi doskočicama koje su prilagođavane ex-yu prostorima. Mnogo puta je ispao kontradiktoran, a uvek prepametan i "presmešan". Ja mogu da prihvatim da se čovek u skladu sa druđtvenim kretanjima menja i prilagođava, ali da li uvek treba da bude banka kod baš kod njega?
  • Zvekete

    23.08.2016 08:42
    Čast izuzecima
    Zbog takvih kao što ste vi gospodo i gospođe nam je sve otišlo u tri lepe. Sloboda govora nam je još uvek strana stvar. Isprani partijski mozgovi i ovi što "pamte" sve,se izgleda ne sećaju da u istim govnima plivamo već godinama, i taman kad pomislimo da smo udahnuli malo vazduha, ono opet isto sranje i isto ili malo drugačije pakovanje. Pa evo i vaši komentari su isti, ukalupljeni, drvite tu o nekoj časti, reči i kvazi nacionalizmu.

    Ovde je poenta o humanosti, podršci i poštovanu nečijeg životnog rada i dela, podstreku da se uradi nešto dobro prema mladim ljudima, sportistima, da se izađe iz tog vašeg uskog gledanja i mržnje. bez obzira na nečije mišljenje i političku pripadnost,.

    Izađite malo napolje, iz vaše fotelje, ekrana vašeg laptopa ili telefona, udahnite svež vazduh, uživajte u životu, putujte, kupite sebi nešto što ste odavno želeli, obradujte neku dragu osobu,, otidite na more, jedite u nekom dobrom restoranu.

    Šta bi? Ne možete?!

    Kakim vam se na životnu politiku!!
  • pamtimo

    22.08.2016 16:02
    @Jovan
    Nista ja nisam pobrkao, i znam sta znaci "Liberté, égalité, fraternité"!
    Drukciji redosled nego sto si naveo, ali jako bitan!!!
    Bez slobode nema jednakosti, bez jednakosti nema bratsva! Sta mislis o tome?
    I dalje ne znam sta hoces da kazes, osim niske potrebe za odgovorom!
    O Balasevicevoj "petlji" ne bih vise, neka ljudi sami zakljuce iz cinjenica! Balasevic, NIJEDNU stvar koja bi ga potencijalno kostala, nije uradio iz opstih/narodnih/altruistickih interesa, vec iskljucivo iz licnih! Zato se minuli rad tako i vraca! Uostalom, sta reci o pevacu koji najmanje publike ima u rodnom gradu, u kome zivi!? O tome najbolje svedoci statistika, koliko je imao koncerata za 25 godina, kojim povodom i koliko i kako je placen! Ajmo digitron u ruke, to su cinjenice!

    Jos jedno pitanje:
    Zasto mi njemu sad dizemo popularnost, kad su ga svi zaboravili? Ajmo ozbiljnije teme!!!

    P.S. pricas mi o osobi koju licno poznajem!
    I dalje stojim iza svoje reci, a vi sto ga branite?

    Pamtimo, sta da ti kazem!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016