Čuda su moguća - Lester je šampion Engleske

Lester je senzacionalni osvajač engleske Premijer lige nakon što je dva kola pre kraja ostao na 7 bodova više u odnosu na drugoplasirani Totenhem.

Večeras su na londonskom Stamford bridžu Čelsi i Totenhem u lokalnom derbiju podelili bodove igrajući 2:2 što je "lisicama" iz Lestera donelo prvu titulu u 132 godine dugoj istoriji kluba. Tako su postali tek šesti tim koji je osvojio trofej Premijer lige od 1992. godine kada je promenila format takmičenja i stali rame uz rame sa Mančester junajtedom, Čelsijem, Arsenalom, Mančester sitijem i Blekburnom.

Tim Klaudija Ranijerija, najprijatnije iznenađenje, ne samo Engleske, nego cele fudbalske Evrope pokazao je svima da u sportu ništa nije nemoguće i da ljudi mogu pobediti novac. Već do sada su o rezultatima Lestera ispisane desetine hiljada redova hvalospeva, ali svaki novi to apsolutno zaslužuje.

Koliko je iznenađenje uspeh Lestera pokazuje činjenica da je ova ekipa na početku sezone smatrana za autsajdera i predviđan im je povratak u niži rang. Tako su kladionice pred početak sezone dale kvotu od neverovatnih 5.000 ukoliko taj tim osvojiti titulu.

Međutim, kako je vreme prolazilo, pokazali su da su daleko od ispadanja i od autsajdera prerasli u favorite. Podsetimo, oni su pre samo dve sezone ušli u Premijer ligu nakon što su 10 godina igrali u nižim takmičenjima, a u svom povratku su prošle godine prvenstvo okončali na 14. mestu posle duge borbe za opstanak.

Bez preteranih ulaganja na početku sezone, oslonili su se na igrače iz sezone ranije, što se ispostavilo kao prava odluka. Eksplodirao je do skoro malo poznati Džejmi Vardi koji je do sada 22 puta savladao protivničke golmane i počeo da beleži sjajne nastupe za nacionalnu selekciju.

On je trenutno najzanimljivija ličnost na Ostrvu, a do pre par godina igrao je u osmoj ligi za Stoksbridž. Nakon pet sjajnih sezona u nižim ligama postao je najskuplji amater ikada, pošto je Lester za njega iskeširao milion funti Flitvudu.

Takođe vrlo važan igrač je i Alžirac Rijad Mahrez, koji je postigao 17 golova od početka sezone i trenutno je drugi strelac kluba. Mahrez je došao u Lester 2014. godine iz Avra za 400.000, a njegova cena danas je neverovatnih 40 miliona funti.

Vardi je inače proglašen za najboljeg igrača sezone u Premijer ligi po izboru novinara, dok je Marez dobio isto priznanje, ali od strane igrača engleskog šampionata.

Naravno, ne treba preskočiti ni ostale, a pre svega Kaspera Šmajhela, sina čuvenog Mančesterovog golmana Pitera Šmajhela koji je ove godine bio sjajan na golu i često zaslužan što su "lisice" ostajale neporažene.

Ipak, čovek koji je sve to vodio je 64-godišnji Klaudio Ranijeri. Odlično je ukomponovao tim i nijednog trenutka nije podlegao euforiji često govoreći "da mu je drago što su izborili opstanak" čak i kada je svima bilo jasno da se nešto veliko sprema. Njemu je ovo najveći uspeh u prilično bledoj trenerskoj karijeri , a nedavno je dobio priznanje "Enco Bearcot" za najboljeg italijanskog trenera u sezoni.

Sada će imati prilike da svoj tim vodi u elitnoj Ligi šampiona, a do skora su Lesteru najveći evropski izleti bili do plasmana u prvo kolo Kupa UEFA. Upravo su u svom poslednjem evropskom nastupu, u sezoni 2000-2001 igrali protiv Crvene zvezde koja ih je eliminisala ukupnim rezultatom 4:2. S druge strane, njihovi najveći uspesi na Ostrvu su do sada tri osvojena Liga kupa.

Lester je uspeo da snove pretvori u stvarnost i postao je omiljeni tim mnogih, čak i navijača drugih ekipa. Imaju podršku iz celog sveta, a trenutno je aktuelna i priča kako će gradonačalnik Lestera dati imena ulica po igračima i treneru kluba.

Pre toga, očekuje ih sprektakularna proslava istorijskog uspeha pred svojim navijačima u susretu sa Evertonom 7. maja, a potom i na ulicama Lestera, grada od 350.000 stanovnika u središnjoj Engleskoj i sa najviše emigranata, naročito iz južne Azije. Njihov uspeh uliće sada nadu mnogiim timovima da su čuda zaista moguća.

Autor: 021.rs

  • podrzi

    03.05.2016 10:32
    svoj lokalni fudbalski klub
    Cestitam im od srca! To je liga a ne ova nasa,tramvaj liga, u kojoj se unapred zna ko ce uzeti titulu! Dokle god se budu namestale utakmice u JSL ili kako li se vec sada zove,necemo imati jake klubove u Evropi i nikada necemo nista uspeti da uradimo! Postoje i drugi klubovi sem titovih bliznaca! Zato sam ja batalio da gledam nasu ligu,em sto je los fudbal i namestene utakmice em nije zanimljivo! Secam se pre koju godinu kad sam isao na Vosu,imali smo tada najjacu ekipu u ligi pobedimo blizance,tucemo ih sve redom, imali smo svega dve ili tri utakmice izgubljene u celoj sezoni racunajuci i one evropske tekme i onda nas pobedi jedan Radnicki iz Kg koji se bori za ospatnak,krvari, 2:0. Pa i one namestaljke u finale kupa protiv patlidzana i jagodine, sve mi je tada bilo jasno! Samo budala moze da se pali na nas fudbal. Malo sam otisao od teme al eto,zeleo sam to sa vama da podelim. Jos jednom sve cestitke FC Lesteru i da tako isto budu uspesni ove godine kako u svojoj ligi tako i u Evropi. Poslo je vreme laznih pobednika! :P

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.