VIDEO: Eder odveo Portugal na krov Evrope

Fudbalska reprezentacija Portugala osvojila je Evropsko prvenstvo prvi put u svojoj istoriji, pošto je večeras u Sen Deniju pobedila Francusku u produžecima rezultatom 1:0.
Jedini gol na utakmici, pred 80.000 gledalaca, postigao je Eder u 108. minutu.
 
 
Ovo je Portugalcima prvo zlato na Evropskim prvenstvima, a bili su učesnici čuvenog finala 2004. godine, kada su poraženi od Grčke u Lisabonu rezultatom 1:0. U poslednjih deset utakmica, ne računajući današnju, Francuzi su dobili svih deset duela, a večerašnji i sigurno najbitniji, pripao je Portugalcima.
 
Takođe, ovom pobedom Kristijano Ronaldo postao je jedini igrač koji je u istoj godini osvojio Ligu šampiona i Evropsko prvenstvo.
 
TOK MEČA
 
Odlično su "Galski petlovi" otvorili veliko finale. Najbolji igrač Francuske u dosadašnjem delu šampionata Antoan Grizman prvi je pripretio "Selesau", odmah je i Olivije Žiru pokušao, ali je rezultat ostao nepromenjen. Portugalci su nervozno ušli u ovaj meč, već na samom startu imali su nekoliko pogrešnih dodavanja, a svemu tome sigurno je doprinelo 80.000 gledalaca u Sen Deniju.  
 
Diktirali su "trikolori" tempo, imali su više loptu u svom posedu, a nakon starta Pajea povredu je zaradio Kristijano Ronaldo. Njemu je ukazana pomoć, ali nije mogao da nastavi meč, pa ga je zamenio Rikardo Kvarežma u 24. minutu. Ovo je za Ronalda repriza finala EP 2004. godine iz Lisabona, kada je, takođe zbog povrede, napustio teren.
 
  
 
Opao je tempo igre u narednom periodu, na trenutke je delovala opasno Francuska, međutim, nije bilo prave završnice. Portugal se pretežno branio, a šansu su vrebali iz kontra napada. Zapretio je Musa Sisoko odličnim udarcem iz kaznenog prostora u 34. minutu, ali je odlično intervenisao Rui Patrisio. 
 
Oslobodili su se Portugalci u nastavku, odlično je igrao mladi Renato Sančez, nekoliko puta je uspešno osvojio prostor i prebacio težište igre na polovinu "trikolora". Ipak, "Selesao" tokom prvog dela igre nije imao nijedan udarac u okvir gola. Do kraja poluvremena nije bilo pogodaka.
 
  
 
U nastavak su Portugalci ušli rasterećenije, igrali su ofanzivnije, međutim, Francuzi su iskoristili to što su se Portugalci otvorili, pa je meč dobio na tempu. Odličnu šansu imao je Grizman u 66 minutu nakon centaršuta Kingslija Komana, pokušao je glavom sa šest-sedam metara, ali je lopta otišla za malo preko gola. Nastavili su "trikolori" da napadaju, imali su još nekoliko šansi preko Grizmana i Žirua, ali je rezultat ostao nepromenjen. 
 
Najbolju šansu na utakmici imao je Nani u 80. minutu. Šutirao je pod prečku sa šesnaest metara, Loris je uspeo da odbije, a onda je Kvarežma atraktivno makazicama šutirao pravo u golmana Totenhema. Sjajno je pokušao Sisoko četiri minuta kasnije, šutirao je sa dvadesetak metara jako, ali je, večeras sjajni Patrisio, još jednom bio nepremostiva prepreka za Francuze. 
 
  
 
Neverovatnu šansu imao je Žinjak u drugom minutu nadoknade, okrenuo je Pepea, šutirao je po zemlji, ali je pogodio stativu. To je ujedno bila i poslednja šansa u regularnom delu meča. 
 
PRODUŽECI:
 
Ovo je šesti put da su se na Evropskim prvenstvima igrali produžeci. Igrale su obe ekipe čvrsto, bez velikog rizika, a najveća borba vodila se na sredini terena. Imao je Portugal šansu u 104. minutu preko Edera. Pokušao je visoki napadač glavom, ali je Loris odlično intervenisao. Portugal je u 108. minutu imao veliku šansu. Gereiro je iz slobodnjaka pogodio prečku, nakon što je Košćelni rukom igrao na dvadesetak metara.
 
Samo minut kasnije rezervista Eder postigao je gol. On je prihvatio loptu na dvadeset metara, okrenuo se ka golu, raspalio, i pogodio malu mrežu Uga Lorisa. Nervozno su igrali Francuzi u nastavku, sve karte položili su u napad, a Portugal je čekao šansu iz kontri. 
 
  
 
Do kraja Francuzi nisu uspeli da izbore penale, Portugalu se osmehnula "fortuna", pa će sada Lisabon i 2004. godina sigurno biti zaboravljeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.