Preminuo je Gordi Hau - Gospodin hokej

Najveće ime profesionalnog hokeja i rekorder po nastupima, Kanađanin Gordi Hau preminuo je u 88.

Najlegendarnije ime u svetu profesionalnog hokeja na ledu, Kanađanin Gordi Hau, umro je rano jutros, preneli su američki elektronski mediji. Imao je 88 godina.

Hau je bio poznat jednostavno kao "Gospodin hokej". Igrao je 26 sezona u NHL i šest sezona u ligi WHA. On je rekorder po broju odigranih utakmica u NHL - 1.767. Drugi je po broju postignutih golova u karijeri (801) i četvrti po poenima (1.850). Sa Detroitom je osvojio četiri Stenli kupa, a 23 puta je učestvovao na Ol-star utakmicama.

Hau je u oktobru 2014. pretrpeo ozbiljan moždani udar. Posle toga je podvrgnut lečenju matičnim ćelijama, a njegova porodica je navodila da mu je to mnogo pomoglo, toliko čak da je u februaru 2015. prisustvovao večeri koju je njegov rodni grad Sakstun priredio u njegovu čast.

Njegov sin Marej Hau rekao je da se kasnije borio s demencijom.

Hau je bio poznat po svojoj sirovoj snazi i izdržljivosti, koje je kombinovao s neprevaziđenim osećajem za gol. Bio je poznat i po svojoj dugovečnosti, pošto je u sezoni 1979/80. igrao za Hartford, sa 52 godine. On je tako postao jedini NHL igrač koji je igrao u pet različitih decenija.

Njegov sin Mark Hau takođe je bio hokejaš, koji je odigrao 16 sezona u NHL. Godine 1973. Mark Hau je prešao u WHA da bi igrao sa svojim bratom Martijem i ocem Gordijem.

"Gospodin hokej" je osvojio šest trofeja Hart, koji se dodeljuje najkorisnijem igraču (MVP), kao i šest trofeja Arta Rosa, koji se dodeljuje najboljem strelcu NHL-a.

U kuću slavnih primljen je 1972. Za sobom je ostavio ogromnu zaostavštinu u profesionalnom hokeju, od spomenika u Detroitu do dostignuća zvanog "het-trik Gordija Haua", odnosno kada igrač na jednoj utakmici zabeleži gol, asistenciju i potuče se.

Teme

hokej

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.