Preminuo legendarni bokser Aron Prajor

Legendarni svetski šampion Aron Prajor preminuo je posle srčanih problema, saopštila je večeras Svetska bokserska asocijacija (WBA), u čijoj verziji je tokom osamdesetih godina bio prvak u superlakoj kategoriji (63,5) kilograma.

Prajor je umro desetak dana pre svog 61. rođendana. Bio je poznat pod nadimkom "jastreb". WBA šampion bio je od 1980. do 1983. godine, a onda je od 1983. do 1985. bio prvak u verziji Medjunarodne bokserske federacije (IBF).

Povukao se 1991. godine, sa učinkom od 39 pobeda i jednim porazom, uz 35 nokauta. Član Međunarodne bokserske kuće slavnih postao je 1996. godine, a Svetske kuće slavnih boksa 2001. godine.

U bogatoj karijeri borio se sa mnogim poznatim bokserima, a najpoznatiji je po dva fantastična susreta sa Aleksisom Arguelom iz Nikaragve.

Arguelo, čiji je nadimak bio "Eksplozivni Mršavko" (El Flaco Explosivo) počeo je profesionalnu karijeru u pero kategoriji, gde je postao šampion, a onda je osvajao pojaseve i u superpero i lakoj kategoriji, ali ga je Prajor dva puta nokautirao i sprečio da osvoji šampionski pojas i u četvrtoj težinskoj kategoriji. Arguelo se ubio 2009. godine.

Prajor je tokom osamdesetih imao velikih problema sa drogom, zbog čega je prekidao i nastavljao karijeru. Jedini poraz doživeo je 1987. godine, kada se vratio boksu posle dve godine pauze i izgubio od Bobija Džo Janga, nepoznatog boksera koji u karijeri nije imao zapažene rezultate.

Prajor se posle penzije posvetio aktivizmu i govorio je protiv droge.

"Aron je širom sveta bio poznat kao 'jastreb' i oduševljavao je milione navijača svojim agresivnim stilom. Ali, za našu porodicu uvek je bio voljeni suprug, otac, deda, brat, stric i prijatelj", rekla je njegova udovica Frenki Prajor za televiziju WCPO iz Sinsinatija, grada u kome je bokser rodjen i živeo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.