Život ide dalje, srećno Ivana

Videli smo sinoć da atletsko nadmetanje može da bude uzbudljivo koliko i hičkokovski krimi-film, sa bezbroj obrta, neočekivanim raspletom, srećnicima i tragičarima.

Piše: Živan Lazić

Nevolja je što je gubitnik naša sportska zvezda. Dakle, Ivana je ostala bez medalje na Svetskom prvenstvu, a bila je tako blizu i zlatne.

Odlučivali su bukvalno centimetri, nijanse i okolnosti koje se ne mogu predvideti.

Mislili smo da je takav splet moguć samo na filmu, kao izraz mašte scenariste, ali život nam je i ovog puta režirao retko napeto takmičenje sa dramatičnom završnicom.

Za desetak minuta

Ivana je u drugoj seriji skokom od 6,96 zaposela čelnu poziciju, Britni Ris je u narednoj sa 7,02 preuzela vođstvo. Dok su vodeće u daljim pokušajima uglavnom prestupale, pratilje Klišina i Bartoleta su iz skoka u skok povećavale daljinu.

U pretposlednjoj seriji, Klišina je u dlaku pogodila odrazište i sa 7,00 doskočila do drugog mesta. U poslednjom pokušaja Bartoleta je "odlepila" i sa 6,97 pretekla našu zvezdu.

Tako je Ivana za desetak minuta pala na četvrtu poziciju. Nije klonula duhom, poslednji skok je bio dug, na tv prenosu su svi videli, preko sedam metara. Merilac je izmerio 6,91, a i posle više gledanja snimka nije jasno od čega je poslednji trag u pesku.

Kažu od donjeg kraja takmičarskog broja koji se tokom skoka odlepio sa leđa Ivaninog dresa i slobodno lelujao, mada jedva vidljiva distorzija peska i nema veze sa skokom.

Koliko je dug skok

Tako je priznati rezultat našoj junakinji skraćen za petnaestak centimetara. Istina, skok tehnički nije savršeno izveden, Ivana nije uspela da telo izvuče u stranu, čime ja takođe umanjila daljinu.

Istu nesavršenost pokazivala je i prilikom trećeg pokušaja, na šta joj je trener Goran Obradović ukazivao. Upravo ovaj detalj ide u prilog mišljenjima da je Ivani za još zapaženiji nastup u Londonu nedostajalo takmičenja, verovatno i vremena da usavrši i poslednji pokret skakačke tehnike.

Ne, čudi. Tokom ovog leta naša atletičarka je imala samo dva nekompletna nadmetanja.

Pred početak sezone povredila je list noge, te otkazala nekoliko planiranih mitinga. Izgubila je mesec i po dana na oporavak i pripremne treninge.

Malo takmičenja

Na dva mitinga, u Stokholmu i Londonu, izborila je plasman u finale Dijamantske lige, ali je već na prvom, zbog loše postavljene daske za odraz, lakše ozledila stopalo. Ponovo je usledio oporavak, potom pripremni trening, sve do Londona.

Sa samo dva nekompletna takmičenja, Ivana je uspela da na svetskom prvenstvu bude ravna najjačim rivalkama, samo je nepredvidivi detalj učinio da se ne okiti medaljom, i to najverovatnije zlatnom. Ipak, utisak je da su i povrede doprinele da na svetskom prvenstvu ne bude još bolja.

Na Ivani i treneru Obradoviću je da kompletno izanaliziraju ovogodišnju sezonu, tim pre što je ona i prošle godine zbog povrede pauzirala u jeku jakih pripremnih mitinga. Ta povreda je uspešno sanirana i Ivana je na olimpijadi u Riu osvojilam bronzu, mada je i sama očekivala više.

Život ide dalje

Početkom marta, Ivana je u Beogradu osvojila Evropsko dvoransko prvenstvo. Razumljivo veselje se možda malo odužilo i imalo je, čini se, uticaj na nešto kraći odmor između dve sezone.

Iz postlondonsko perspektive, čini se da stručnom timu atletičarke novosadske Vojvodine predstoji da detaljno sagleda kako se dogodilo da na Svetskom prvenstvu šampionka za tako malo izgubi tako mnogo. Što se tiče takmičenja, već krajem avgusta Ivana ima mogućnost da rivalkama uzvrati na finalu Dijamantske lige.

Slede nova evropska i svetska prvenstva, u dvorani i na otvorenom. A ni olimijske igre nisu predaleko pa će naša zvezda imati još dosta prilika da se popne i na najviše postolje.

Iz Londona nosi bolan osećaj, ali i spoznaju da u sportu, kao i u životu, pa i u filmu, postoje trenuci kada odlučuje sitnica, trenutna inspiracija ili naklonost fortune. Srećno Ivana, mi te već vidimo na najvišem stepeniku sledećeg svetskog prvenstva.

  • nije valda

    13.08.2017 13:13
    Pa, nije bilo zavezano!? Supervizor za sve! Nisam ljubitelj Đokovića ali njemu se ovakvi peh-blam, ne događaju.
    Sport će uvek biti tema, tu se "mota" velika lova. A mali čovek: po kladionicama sa tiketima. Samo da je "leba bez motike".
  • London

    13.08.2017 09:32
    Ivana je pobednik!
    Ivana je svakako pobednik! Ceo svet zna koliko je skočila i da je glupi papir u pitanju. U doba tehnologije i tehnike, organizator tako velikog takmičenja mogao da na licu mesta ŠTAMPA broj na samoj majici!!!!!!!!!!!!! To sada rade štampari kod nas i po selima.. što ne bi i u Londonu?! Kačenje lista hartije zihernadlom na leđa? U 2017. godini??? U Londonu??? SRAMOTA! Pa pri doskoku da izbode takmičara po leđima ???!!! Sramota, sramota, sramota!!!!!!!!!!
  • vojvodina u

    12.08.2017 17:14
    srcu
    @penzioner
    Ima li u ovoj drzavi vecih problema od skoka Ivane Spanovic ?

    Ima da najedite patriJote sa svojim komentarom . Te iste patriJote nisu svesne da ce jednog dana uzivati u penzijama od 200 eura i u svim ostalim blagodetima zivota u ovoj "drzavi" .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.