U nedelju dodela Oskara

Dodela Oskara, 89. po redu, održaće se u nedelju kasno uveče u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.
Favoriti za prestižnu nagradu su mjuzikl "La La Land" sa rekordnih 14 nominacija i filmovi "Moonlight" (Mesečina) i "Arrival" (Dolazak).
 
"La La Land", koji je dobio 14 nominacija koliko i nekada filmovi "Titanik" i "Sve o Evi", ostvarenje je reditelja Dejmijena Šazela (32) u kojem glume i pevaju Ema Stoun i Rajan Gosling.
 
Američka Akademija za film i nauku dodelila je po osam nominacija za ostvarenja "Mesečina" i "Dolazak".
 
Među nominovanim za najbolji film su "La La Land", "Moonlight" (Mesečina), "Arrival" (Dolazak), "Manchester by Sea", "Hell or High Wate", "Lion", "Fences", "Hidden Figures'' i "Hacksaw Ridge".
 
Najveće iznenađenje predstavljaju nominacije za Mela Gibsona kojem Holivud nije dovoljno poklanjao pažnju. Njegova drama o Drugom svetskom ratu "Hacksaw Ridge" nominavana je u kategoriji za najbolji film i najbolju režiju.
 
Kandidati za najbolju mušku ulogu su Kejsi Aflek, Endrju Garfild, Rajan Gosling, Vigo Mortensen i Denzel Vašington. Kandidatkinje za najbolju žensku ulogu su Izabel Iper u filmu "Elle" (Ona), Rut Nega (Loving), Natali Portman (Jackie), Ema Stoun (La La Land) i Meril Strip za "Florence Foster Jenkins".
 
Za najbolju mušku sporednu ulogu će se takmičiti Maheršala Ali, Džef Bridžiz, Majkl Šenon, Lukas Hedžiz i Dev Pejtel.
 
Posle dve godine kritika zbog nedostaka raznovrsnosti u izboru kandidata za Oskara, američka Akademija za film i nauku ove godine je nominovala nekoliko filmova u kojima glume afroamerički glumci, kao što je "Fences" sa Denzelom Vašingtonom i Vajolom Dejvis i "Mesečina" sa Maheršalom Alijem i Naomi Heris.
 
Na dodeli će nastupiti nekoliko poznatih muzičara, među kojima Sting, Džastin Timberlejk, Džon Ledžend i Lin-Manuel Miranda, koji će izvoditi pesme nominovane za najbolju orginalnu pesmu.
 
Ovogodišnju, 89. ceremoniju dodele Oskara, koja počinje u 19 časova po lokalnom vremenu, prenosiće američka televizijska mreža ABC a domaćin svečanosti biće glumac Džimi Kimel.
  • vrlo

    24.02.2017 20:22
    ordinarno
    Pranje mozga.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.