Počinje 70. festival u Kanu, 18 filmova u trci za Zlatnu palmu

Međunarodni filmski festival u Kanu ove godine nudi 49 dugometražnih filmova koji će biti prikazani u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama, saopštili su organizatori filmske smotre koja počinje danas.
Za Zlatnu palmu će se takmičiti 18 filmova, a 16 će biti prikazano u sekciji "Određeni pogled", koja takođe dodeljuje nagradu. Ostali filmovi će biti prikazani u drugim sekcijama i van takmičenja za nagradu.
 
Medju rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine će predstaviti delo "Happy End".
 
Od 18 filmova u trci za Zlatnu palmu, po četiri su iz Francuske i SAD, dva su iz Južne Koreje i po jedan iz Mađarske, Velike Britanijie, Austrije, Rusije, Ukrajine, Grčke, Nemačke i Japana. Predsednik žirija će biti španski reditelj Pedro Almodovar, a za sada se samo zna da će američka glumica Džesika Čestejn biti jedan od članova žirija.
 
Domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči. Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg, 70. Međunarodnog filmskog festivala, je italijanska glumica Klaudija Kardinale.
 
Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.