Supermen slavi 80. rođendan

U vreme kada se čini da se superjunaci nalaze svuda, a ima ih bukvalno desetak u poslednjim holivudskim Osvetnicima, jedan se ipak izdvaja - Supermen.
Osamdeset godina otkako je debitovao u izdanju Action Comics #1, objavljenom u junu 1938. godine, Supermen je i dalje američka kulturna ikona i nesporna zvezda stripa. Njegova izdavačka kuća DC Comics na Supermena računa više nego ikad. 
 
"On je bio model, predložak za sve kasnije ideje o superjunacima", objašnjava Džared Smit, prodavac stripova iz Vašingtona. "Supermen je idealizovan do krajnosti. Uvek uradi pravu stvar", dodaje. 
 
U prvom izdanju Action Comicsa, koji je zapravo bio zbirka više stripova, Supermen je dobio 13 stranica prostora na kojima je objašnjena priča o Kal-Elu, vanzemaljcu natprirodne moći s planete Kripton kojeg otac šalje na Zemlju kako bi ga spasao s planete koja će biti uništena. 
 
Uspeh je bio trenutan. Nije prošlo mnogo pre nego što je Supermen dobio celo izdanje samo za sebe. 
 
Osamdeset godina posle formula je ista. Superjunak je uvek u svom crveno-plavo-žutom kostimu sa simbolom S na grudima. U pojavljivanju na velikom i malom ekranu, stripu ili u videoigricama, uvek se bori za istinu, pravdu i "američki način". 
 
"Mislim da je zadivljujuća činjenica da je taj lik ne samo pokrenuo ceo stripovski žanr nego je ostao njegovo srce i duša sve vreme", rekao je crtač stripova Brajan Majkl Bendis. 
 
Supermen je na Zemlji imigrant kojeg su odgojili farmer i njegova žena u izmišljenom gradiću Smolvilu. Dobija ime Klark Kent, a kada odraste preseliće se u Metropolis i postati novinar. 
 
Njegova dva tvorca Džeri Sigel i Džo Šaster bili su srednjoškolci kada im je ideja o liku Supermena prvi put pala na pamet. Njihovi roditelji bili su jevrejski useljenici, a njihov lik personifikuje američki san - metaforu brojnih imigranata koji su 1930-ih bežali iz Evrope kako bi mir i napredak pronašli u Americi. 
 
Sporadično je Supermenova popularnost umela da opada. Njegova savršenost bila je ponekad previše za nesavršenu publiku, koja se okretala Spajdermenu ili X-Menima, s čijim su se manama mogli lakše poistovetiti. 
 
"Napravili su ga premoćnim i ništa mu nije moglo zaista zapretiti. Zato su izmislili kriptonit s njegove planete kojim mu se može oduzeti deo snage", objašnjava Smit. 
 
Kako bi ga donekle uskladili s društvom, autori su pokušavali da ga sinhronizuju s političkim i socijalnim promenama vremena. Tako je nedavno poželeo da vrati američko državljanstvo kako bi prosvedovao protiv vlade koja ga je, mislio je, izdala. U drugoj priči je spasao radnika migranta od belih rasista. 
 
Kao i uvek, borio se za "američki način". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.