Majkl Mur u novom dokumentarcu uporedio Trampa s Hitlerom

Reditelj Majkl Mur uporedio je američkog predsednika Donalda Trampa sa Adolfom Hitlerom u svom provokativnom dokumentarnom filmu "Fahrenheit 11/9" koji je svetsku premijeru imao u četvrtak u Torontu na Međunarodnom filmskom festivalu.
U dokumentarnom filmu se istražuje koje su snage doprinele Trampovoj izbornoj pobedi u novembru 2016. godine, a povlače se paralele sa usponom Hitlera 1930-ih u Nemačkoj.
 
Bela kuća za sada nije dostupna za komentar, navodi agencija Rojters.
 
U filmu se, s jedne strane, preko video snimaka Hitlerovih skupova stavljaju Trampove reči, kao istorijski govori o usponu jakog muškarca na poziciji moći.
 
"Istražujemo kako smo dovraga došli do ovog nereda i kako da se izvučemo", rekao je liberalni aktivista novinarima uoči prikazivanja filma. "On je (Tramp) prisutan već duže vreme a mi se već dugo ponašamo na isti način i kad se osvrnete unazad videćete kako su mu bili popločani putevi", rekao je Mur.
 
Novi film poziv je Amerikancima na akciju, rekao je Mur, koji je dobio Oskara 2003. za dokumentarac o oružanom nasilju "Bowling for Columbine".
 
"U ratu smo da dobijemo svoju zemlju nazad", rekao je. "Svako ko ne razume da se to događa biće gorko razočaran u rezultate onoga što će se dogoditi sledećih nekoliko godina s Donaldom Trampom".
 
"Fahrenheit 11/9" naziv je dobio prema ranim satima 9. novembra 2016, kad je republikanski kandidat Tramp službeno proglasio pobedu nad kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton.
 
Trampovu pobedu Mur u filmu objašnjava rasprostranjenom pretpostavkom da će Klinton pobediti, interesima elita, kao i američkim medijima koji su prednost davali populističkim Trampovim obraćanjima javnosti.
 
Premijera dokumentarca odvijala se iste nedelje u kojem je Njujork tajms objavio anonimnu kolumnu čiji je autor opisao "tihi otpor" Trampu unutar njegove administracije, te u kojem su objavljeni delovi nove knjige novinara Boba Vudvarda koji portretira Trampa kao osobu sklonu impulsivnom donošenju odluka.
 
Film takođe obrađuje teme od masovne pucnjave u američkim školama do zagađenosti vode u Murovom rodnom gradu Flintu u Mičigenu.
 
Na kraju premijere u Torontu, Mur se pojavio na pozornici u društvu učenika floridske škole koji su vodili proteste za strožu kontrolu oružja.
 
  • Milos

    09.09.2018 22:54
    Hmm
    Debeli ne se** , sta ti znas osim da blatis svaku vlast ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.