Atentator na Regana izlazi na slobodu

Čovek koji je pre više od 35 godina pokušao da ubije tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana, Džon Hinkli mlađi napustiće 10. septembra mentalnu ustanovu u Vašingtonu i početi da živi u Virdžiniji.

Njegov advokat Beri Levin rekao je da će on "biti građanin na koga će svi moći da budu ponosni". Sudija je u julu presudio da taj 61-godišnjak može da napusti psihijatrijsku bolnicu i da živi u zajednici.

Lekari su procenili da Hinkli, koji zbog mentalne bolesti nije proglašen krivim, više nije opterećen mentalnim problemima koji su ga naveli da puca na tadašnjeg američkog predsednika. Ova presuda doneta je 35 godina nakon što je 30. marta 1981. Hinkli pucao ispred hotela u Vašingtonu i povredio Regana i još tri osobe.

Hinkli je ranio predsednika Regana, pres-sekretara Džejmsa Brejdija, policajca Tomasa Delahantija i agenta tajne službe Timotija Makartija. Iako ga nije pogodio direktno, jedan od Hinklijevih hitaca rikošetirao je od predsedničke limuzine i pogodio američkog predsednika u grudi.

Niko od ranjenih nije podlegao povredama, ali se Džejms Brejdi dugo oporavljao u bolnici i ostao delimično paralizovan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.