Kraljica ima tajni govor u slučaju Trećeg svetskog rata

Nisu prošle ni dve sedmice od severnokorejskog testiranja hidrogenske bombe i Kim Džong Un je ponovno ispalio balističku raketu iznad Japana.

To je 15. put ove godine da je Severna Koreja testirala oružje za masovno uništenje, a u ovim napetim vremenima teško je ne misliti na moguće posledice.

Ako se dogodi ono čega se većina ljudi pribojava i Treći svetski rat počne, postoji planirani govor koji će kraljica Elizabeta čitati građanima Velike Britanije. Govor je prvobitno napisan 1983. za vreme Hladnog rata, 2013. je otkriven u Nacionalnim arhivima, a prenosi ga BBC.

Određeni aspekti govora su zastareli, ali stručnjaci iz protokola navode da bi definitivno poslužio kao osnova obraćanja kraljice javnosti u takvom haotičnom trenutku. U svakom slučaju, iako je reč o simulaciji, u pitanju je "otrežnjujući" tekst.

Pisan je za potencijalno emitovanje za petak popodne 4. marta 1983, a kraljica ga započinje s prisećanjem na tugu koju je osetila kad je počeo Drugi svetski rat.

Kraljičin govor pročitajte u nastavku.

"Sada se ovo ludilo rata još jednom širi svetom i naša hrabra zemlja mora još jednom da se pripremi za preživljavanje, uprkos svim poteškoćama ispred nas. Nikad nisam zaboravila tugu i ponos koji sam osećala kad smo moja sestra i ja slušale našeg oca i njegove inspirativne reči onog kobnog dana 1939.

Nijednog trenutka nisam mogla da zamislim da će i meni jednog dana zapasti ta strašna dužnost. Međutim, koje god strahote da se nađu ispred svih nas, sve vrline koje su nam pomogle da održimo svoju slobodu već dva puta u ovom veku, još jednom će biti naša snaga. Moj suprug i ja delimo s vama strahove za vaše ćerke i sinove, muževe i braću koji će nas napustiti da bi služili našoj zemlji.

Upravo snažna porodična veza mora da bude najveća odbrana od nepoznatog. Ako mi ostanemo ujedinjeni i odlučni, dajući sklonište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi neće biti slomljena.

I dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobre volje, gde god se oni nalazili. Neka vas Bog sve blagoslovi.
"

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.