VIDEO: Razlika između muškog i ženskog orgazma

Kada dođe do seksualnog uzbuđenja, mozak šalje poruku organizmu da poveća protok krvi kroz genitalije.

U tom trenutku, broj otkucaja srca raste.

Ipak, muškarci i žene doživljavaju orgazam različito.

Kod muškaraca vruhnac traje između 3 i 10 sekundi, a prati ga “refraktorni period” koji može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. To je ujedno glavni uzrok zašto muškarci ne mogu da postignu serijske orgazme, ili jedan odmah nakon drugog.

Žene, s druge strane, doživljavaju duže nalete prijatnog osećaja – oko 20 sekundi, a refraktorni period ne postoji, što znači da mogu da postinu višestruke orgazme.

Oba pola takođe ne osećaju orgazam podjednako u svim zonama na telu.

Kod muškaraca se grče mišići penisa, prostata i analni sfinkter, dok pripadnice lepšeg pola imaju “ritmične kontrakcije” materice, vagine i karličnih mišića.

Mozak kod oba pola postaje manje aktivan (oko 30 oblasti ostaje ‘budno’), a određeni centri se istovremeno ‘zatvaraju’. Aktivne delove mozga preplavljuje nalet serotonina, koji dovodi do ponovne želje za orgazmom. Prati ga oksitocin, koji pojačava osećanje ljubavi i povezanosti između dva seksualna partnera.

Gasi se orbitofrontalni korteks, koji je zadužen za samoprocenu, rasuđivanje i kontrolu. Žene su mirnije, a muškarci manje agresivni, piše Independent.

  • Realista

    08.09.2016 13:36
    Neje..ca
    Neje.ica najtezi oblik nervoze koji se jedino otklanja sexualnim odnosom.
    Dr.Realista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.