Olovka razvija mozak

Iako tastatura i taktilni interfejs dobijaju značaj u svim sferama života, naučnici kažu da je za naš mozak štetno odreći se pisanja.
Problem je dostigao vrhunac kada su neke zemlje poput Finske iznele plan da potpuno eliminišu časove pisanja u nastavi i zamene ih kucanjem na računarima ili drugim digitalnim uređajima.
 
Da li je ovo ispravna odluka? Izgleda tako, jer trenutno u svakodnevnom životu češće koristimo tastaturu nego papir i olovku. Međutim, nekoliko studija je pokazalo da pisanje rukom pozitivno utiče na ljudski mozak.
 
Profesorka na Univerzitetu u Vašingtonu Virdžinija Berninger razvila je studiju koja dokazuje da pisanje perom ili olovkom stimuliše rad delova moždane kore koji su odgovorni za memoriju i analizu informacija. Profesorka je, u cilju studije, tražila od studenata iz jedne škole da napišu dva kratka eseja: jedan na papiru i jedan na računaru. Analizirajući tekstove, Berningerova je utvrdila da su rukom pisani eseji kreativniji i sadrže bogatiji rečnik.
 
Kako kaže profesorka, koja je u svoja istraživanja o funkcionisanju mozga takođe uvrstila i analizu magnetnom rezonancom, deca su imala bolje rezultate zbog činjenice da u procesu pisanja rukom mozak radi aktivnije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.