Ovo ne treba bacati u WC šolju

Kako biste uštedeli novac, ali i zaštitili prirodu, ove stvari nikada ne treba da bacate u WC šolju.

1. Konac za zube

Konac za čišćenje zuba se ne razgrađuje u vodi i zato može izazvati probleme. Konac može ostati u cevima odvoda, a velike količine konca mogu da se zapetljaju u klupko i vrlo brzo da se pretvore u čep.

2. Ulje

Iako je ulje tečnom stanju, na niskim temperaturama ono postaje kruto pa se taloži u cevima, baš kao i u krvnim žilama. Sa vremenom otvor cevi postaje sve uži i uži.

3. Flasteri

Većina flastera napravljena je od plastike, koja nije biorazgradiva, zbog čega zagađuje okolinu, ali se može zaglaviti u cevima i izazvati začepljenje odvoda.

4. Lekovi

Iako su topljivi u vodi i neće začepiti odvod, tablete zagađuju vodu koja potom odlazi u reke i mora, u kojima se leti kupamo. Kanalizacioni filteri ne mogu takve hemikalije da izdvoje iz otpadnih voda i zato budite pametni i odgovorni.

5. Vlažne maramice

Iako ih zovemo maramicama, one nisu od istog sastava kao one papirnate. Mokre maramice poput onih za bebe ili higijenu ruku ne mogu se razgraditi, pa time zagađuju okolinu, ali mogu ostati u cevima i izazvati zapušavanje odvoda.

6. Ubrusi

Iako su od papira baš kao i toalet papir, ubrusi su napravljeni da traju, odnosno da se ne raspadaju tako lako. Upravo zbog toga oni su jedni od najbržih i najčešćih uzroka blokade odvoda.

7. Ulošci i tamponi

Postoji dobar razlog zašto na vratima toaleta u restoranu stoji natpis - tampone i uloške bacajte u kantu za smeće. Ova higijenska pomagala upijaju veliku količinu vode zbog čega se mogu toliko proširiti da u trenu mogu zapušiti cev.

8. Štapići za uši i vata

Nisu biorazgradivi, a vata u kontaktu sa vodom povećava svoj volumen 3 do 5 puta. Dovoljan razlog zašto da ih bacite u kantu za smeće.

9. Cigarete

Filter cigarete je napravljen od sunđerastog materijala koji upija vlagu i povećava volumen, a ne može se razgraditi. Dovoljan razlog da opuške nikada ne bacate u WC šolju.

10. Kosa i dlake

Iako su sa našeg tela, to ne znači da im je mesto u WC šolji. Vlasi su tanke i nisu razgradive u vodi, a više vlasi zajedno lako će se zapetljati i stvoriti klupko dlaka koje je najčešći uzrok zapušenih odvoda u kući. Isto je i sa dlakama od kućnih ljubimaca.

  • Mile kontra

    30.09.2016 23:03
    PR
    ...objavila je PR sluzba JKP Vodovod i Kanalizacija!
  • grujica

    30.09.2016 22:48
    Kondome smemo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin