Drvo preživelo Hirošimu, a i dalje raste

Neverovatan primerak bonsaija, zasađen davne 1652. godine, živi i raste već skoro 400 godina. Impresivan već po životnom veku, taj bonsai je preživeo i nuklearni napad na Hirošimu.
Drvo je pripadalo porodici Jamaki, čiji je dom 1945. godine bio udaljen tri kilometara od mesta na koje su američke vojne snage bacile bombu koja je usmrtila, procenjuje se, 140.000 ljudi.
 
Drvo se trenutno nalazi u američkom Nacionalnom arboretumu u Vašingtonu. Poklonio im ga je majstor za bonsai Masaru Imaki, 1976. godine.
 
Zaposleni nisu znali da je drvo preživelo napad na Hirošimu do 2001. godine, kada su im, prilikom obilaska, članovi porodice Jamaki ispričali sve o njegovoj izuzetnoj istoriji.
  • Boki

    24.12.2016 18:40
    Koja ironija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.