"Ferero" tvrdi da je palmino ulje u "nuteli" neophodno i pored tvrdnji da je kancerogeno

Industrija proizvodnje palminog ulja, vredna 44 milijarde dolara, koja se nalazi pod pritiskom u Evropi nakon što su nadležni stavili to jestivo ulje na listu kancerogenih rizika, pronašla je snažnog saveznika – proizvođača "nutele".
Kompanija "Ferero", najpoznatija po proizvodnji popularnog krema, stala je u odbranu sastojka koji neke prehrambene kompanije bojkotuju. Italijanski proizvođač pokrenuo je reklamu kampanju kako bi uverila javnost u bezbednost "nutele".
 
Namaz od čokolade i lešnika, jedan od najpoznatijih prehrambenih proizvoda na svetu, zavisi od palminog ulja za svoju teksturu i dužinu trajanja. Druge zamene, poput suncokretovog ulja, promenile bi "karakter" proizvoda, kažu u "Fereru".
 
"Pravljenje 'nutele' bez palminog ulja dalo bi inferiornu zamenu za original. Bio bi to korak unazad", istakao je Vinćenco Tapela iz "Ferera".
 
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) saopštila je u maju da je palmino ulje, na temperaturama većim od 200 stepeni, kancerogenije od drugih biljnih ulja. Detaljno istraživanje naručila je Evropska komisija 2014. godine, nakon istraživanja koje je EFSA sprovela godinu dana pre toga.
  • Zavisnik od nutelle

    13.01.2017 07:27
    Istina je da palmino ulje ima duzi rok trajanja kao i to da je dosta skuplje
    KFC kao i Mec takodje koriste palmino u pripremi piletine u fritezama jer iz pouzdanih izvora znam da nemenjaju ulje u fritezama i po 2 nedelje sve dok ne promeni boju u skroz tamnu skoro crnu boju
  • Srba

    12.01.2017 11:07
    Uh, ja se već uplašio. A poenta je samo ne jesti palačinke dok su tople oko 200 C...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin