Istraživači: Radno vreme bi trebalo da počinje posle 10h

Ukoliko redovno osećate da vam je teško da ustanete ujutru i stignete na vreme na posao, dobra vest je da niste sami.

Naime, standardno radno vreme osam do 16 ili devet do 17, ne odgovara vašem organizmu i može izazvati brojne probleme kao što su fizičke i psihičke poteškoće, anksioznost, dijabetes, gojenje...

Pol Keli, istraživač sna na Oksfordu, veruje da bi radno vreme, koje počinje nakon deset sati bilo korisno i čak produktivnije za zaposlene. Ova promena bi se odnosila i na decu i njihov odlazak u školu. Deca stara između osam i deset godina bi trebalo da idu u školu oko 8:30, srednjoškolci nakon deset i osamnaestogodišnjaci iza 11 sati.

Ujedno, da biste se naspavali kako treba i svom organizmu priuštili sve beneficije sna, potrebno je da uveče isključite sve one aparate koji svetle i čiji ekrani ometaju vaš mozak da proizvodi melatonin - hemikaliju koja upozorava kada je vreme za krevet.

Čak je i Američko ministarstvo zdravlja nedavno objavilo studiju o blagodetima kasnijeg radnog vremena, podupirući Kelijeve tvrdnje.

  • Craig Toomey

    30.01.2017 11:03
    Apsolutno...
    ...se slazem. Od 10h-15h!
  • NS

    30.01.2017 07:20
    Nije ovo baš sve tako. Sa godinama ljudi manje spavaju pa uglavnom ranije ustaju i ranije sposobni za posao.
  • Andrea

    30.01.2017 01:45
    Još nam samo to fali da radimo od 10 do 18h, da nam se ceo život svede na posao ili školu u slučaju dece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".