Koje daske za sečenje su bolje: drvene ili plastične?

Mislite da su plastične daske za sečenje lakše za održavanje od drvenih? Varate se.

Plastične daske pravi su rasadnici bakterija, a to je dokazalo i nekoliko različitih studija. Recimo, naučnici Univerziteta u Viskonsinu otkrili su da bakterije, uključujući i salmonelu, ne uspevaju da prežive na drvenoj dasci ostavljenoj preko noći. Međutim, na plastičnoj su naprosto bujale.

Druga studija pokazala je da su ljudi koji koriste plastične daske mnogo skloniji infekcijama.

Stare i istrošene daske takođe predstavljaju rizik od infekcija, jer se u njihovim procepima tokom vremena nakupljaju bakterije i buđ.

Međutim, plastične daske su pogodnije za seckanje sirovog mesa, jer mogu da se stave u mašinu za pranje posuđa, gde ih vrela voda steriliše. Drvene daske preporučuju se za sečenje svih ostalih namirnica.

Ipak, nema sumnje da i jedne i druge treba temeljno prati toplom vodom i deterdžentom pre pripreme hrane i dobro ih osušiti krpom ili ubrusom.

  • Dragan

    02.05.2017 18:52
    Drvo je No.1
    Drvo u sebi sadrzi tanin, supatancu koja ubija sve bakterije i parazite, tako da "end grain" vrsta drvenih kuhinjskih dasaka (tzv.imitacija mesarskog panja ali u tanjoj varijanti, na kojoj ne ostaju tragovi ostrice noza prilikom secenja na njoj) nema premca, koriste je svi svetski najpoznatiji kuvari sa tv kanala 24kitchen. Takodje dasku treba jednom u 3.meseca, posle pranja i susenja, nauljiti uljem za drvene predmete koji su u dodiru sa hranom (IKEA SKYDD OIL, KITCHENWARE OIL) ili bar kombinacijom maslinovog ulja i limunovog soka u razmeri 3:1, da bi trajala godinama. Postoje 3.vrste kuhinjskih drvenih dasaka : "end grain" - najkvalitetnija, "face grain" i "edge grain" , vrste nastale od nacina izrade delova daske tj.polozaja drvenih delova i vlakana daske !
  • staklena daska

    05.02.2017 18:57
    Staklena daska za secenje je moj favorit. Najlakse se odrzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.