Zbog čega se trzamo kada tonemo u san

Sigurno ste i vi doživeli da vam se telo trgne dok tonete u san.
To može da bude "osećaj" padanja ili udaranja u nešto, ali svodi se na isti fenomen nazvan “hipnagoški trzaj”, piše Naturalcure
 
Hipnagoški trzaj predstavlja prelazni period između budnog stanja i sna. Reč je o mioklonusu, odnosno o brzim, nevoljnim pokretima mišića. Dok tonete u san, dva različita moždana sistema dovode svoje uloge u ravnotežu kako biste prešli u besvesno stanje. 
 
Jedan od njih je retikularni aktivirajući sistem (RAS). Ova mreža ćelija nalazi se ispod moždane kore (korteksa) i pomaže u održavanju budnog stanja, piše Independent. 
 
Drugi je ventrolateralno preoptičko jezgro, smešten je u donjem delu mozga, koji kontroliše san. Naučnici veruju da se ova dva sistema bore za prevlast u toku zapadanja u san. U tom trenutku takođe opada nivo transmitera serotonina kako bi svi glavni mišići u telu mogli da miruju. Ipak, to ne utiče na najmanje mišiće, poput onih oko očiju ili u zglobovima, usled čega celo telo može da se trgne, piše DNews. 
 
Prema drugim teorijama, u pitanju je evolucijski atavizam – reč je o sistemu koji je činio majmune bezbednim kada bi na drveću utonuli u san. Ovaj osećaj može da bude i rezultat iscrpljenosti tela, kada naš mozak misli da padamo, pa nas tera da sanjamo nešto što bi nas šokiralo i brzo razbudilo. 
 
Ako vam se ovo dešava redovno, to je znak da bi trebalo da počnete da izbegavate kofein i duvan, naročito pred spavanje. Uzrok mogu da budu i lekovi koje uzimate, ili problemi sa snom.
  • @Da se nadovezem i

    24.02.2017 16:46
    lol, toliko se trudis da si se vratila da vidis jesam li ti nesto odgovorio :D
  • Da se nadovezem i

    24.02.2017 10:16
    Na tebe
    Trudim se da se sto vise izolujem od takvih "mudrih glava"
  • @Da se nadovezem na

    23.02.2017 19:31
    milo mi je. ako je ovo moje najveca glupost koju si cula, dobro si se izolovala od svega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".