FOTO: Napravljena prva kravata od paukove svile

Startup "Bolt Threads" predstavio je svoj prvi proizvod od paukove svile, a reč je o ograničenoj seriji kravata.

Iz kompanije tvrde da je to prvi proizvod od paukove svile ikada dostupan i da će se prodavati za 314 dolara.

"Bolt Threads" je do sada skupio oko 90 miliona dolara za posao, a proizvod je kulminacija sedam godina istraživanja tima od desetak naučnika, inženjera, tehničara i dizajnera.

Karakteristike svile koju pauk proizvodi su dva do tri puta jače od kevlara, materijala koji se koristi za proizvodnju pancira.

Dan Vidmejer, Dejvid Bresluer i Itan Mirski startup su pokrenuli 2009. godine kada su shvatili da postoji put do paukove svile koji nužno ne uključuje pauka. Kompanija kombinuje genetski modifikovan kvasac, vodu i šećer i kroz fermentaciju ga pretvara u sirovu svilu, isti proces koji pretvara šećer u alkohol u proizvodnji piva. Dobijeni proizvod ima teksturu melase, a mašina ga pretvara u vlakna koja su utkana u tkaninu.

"Želeli smo da prikažemo potpuno nov način u proizvodnji tekstila, onaj koji ima skoro neograničen potencijal za inovacije i proizvodnju održivog proizvoda", naveo je Vidmejer u saopštenju.

"Bolt Threads" je kreirao samo 50 kravata koje će biti moguće kupiti putem lutrije na stranici kompanije od 11. do 14. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.