Pored hotela otkrivene tajne sobe sa opremom UDBA

Pored hotela Jama u Postojni u blizini Postojnske jame, u Sloveniji, pronađene su četiri tajne sobe za nadzor prepune prislušne opreme prekrivene prašinom, za koje se veruje da su iz perioda bivše Jugoslavije.
Tajne sobe su otkrivene iza betonskih vrata tokom renoviranja. Sobe za nadzor su najverovatnije izgrađene kada je građen hotel 1969. godine, smatra Marjan Batagelj, šef menadžmenta hotela i jame.
 
- Odsustvo vlažnosti u sobama bilo je idealno za čuvanje osetljive opreme - rekao je Batagelj i dodao da se, na osnovu slojeva prašine, može pretpostaviti da u sobe niko nije ulazio godinama. 
 
Igor Omerza, koji je objavio knjigu o slovenačkoj istoriji, kaže da su ovi centri bili deo šireg prislušnog sistema, kojim je upravljala UDBA. Prema njegovim rečima, Josip Broz Tito voleo je da odseda u ovom hotelu, kao i strani i lokalni zvaničnici.
 
Kablovi, koji vode od tajnih soba za nadzor do hotela, navode na zaključak da su i pojedine sobe u hotelu bile nadgledane, rekao je Omerza. On smatra da sam Tito nije prisluškivan, jer se pripadnici UDBA ne bi usudili da to učine, ali da je sve moguće.
 
- Mislim da su primarno prisluškivali goste koji su se sastajali sa njim (Titom) - naveo je Omerza.
 
Šef menadžmenta hotela Jama kaže da će sobe možda biti otvorene za turiste.
  • NS49

    12.04.2017 20:52
    Da nisu već tu prisluškivali Rankovića?
  • bora

    12.04.2017 20:45
    Nije iskljuceno da je i sam Tito bio prisluskivan, s obzirom da je Rankovic smenjen kada je Tito otkrio da mu se prisluskuje spavaca soba (u Belom Dvoru)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin