VIDEO: Uoči Uskrsa Filipinci se razapinju na krst i samobičuju

Desetak Filipinaca razapelo se na drveni krst u nekoliko filipinskih sela, a još više njih se bičevalo po leđima u sklopu tradicionalnog prikazivanja Isusovih muka uoči Uskrsa.

Tradicionalnom obredu redovno prisustvuje hiljade vernika, a održava se po vrelom suncu u tri sela i gradu u pokrajini Pampanga, oko 60 kilometara severno od Manile.

Obred je vrhunac Velike nedelje u toj većinski katoličkoj zemlji. Na ulice sela San Pedra Kutuda, u kojem je ove godine devet muškaraca uoči Uskrsa pribijeno na drvene krstove, izašlo je 40.000 ljudi. Još petorica pokornika razapela su se u selima San Huanu i Santa Luciji.

Pedesetsedmogodišnji Ruben Enaje, koji je predvodio razapinjanje u San Pedru Kutudu, s ponosom ističe da se ove godine razapinje 31. put. "Nisam ni primetio da je prošlo toliko puno vremena", rekao je Enaje koji je prvi put razapet 1986. i od tada to radi svake godine.

Nemesio de los Rejes u obredu učestvuje za dobro svoje porodice. "Činiću ovo sve dok budem mogao. Nadam se da će moje molitve biti uslišene i da će članovi moje porodice i moji prijatelji biti zdravi", kazao je.

Jedan od organizatora događaja, Tajmond Nepomuceno je kazao da želi da ubedi i decu da počnu da učestvuju u obredu. "Bojim se da bi ova tradicija mogla da nestane, pa mislim da bi u obredu trebalo dqa počnu da učestvuju i deca, iz pobožnosti ili iz zabave..", rekao je za on AFP.

Sedamnaestgodišnji Džon Alen Jamig u obredu bičevanja učestvovao je prvi put. Onesvestio se čim je krv počela da mu curi niz leđa te objasnio kako je to "sigurno zato što je noć pre loše spavao".

Katolička Crkva ne ohrabruje praksu započetu 1962, koja je u međuvremenu postala velika turistička atrakcija, ali ništa ne preduzima da je spreči. Svake godine crkveni čelnici podsećaju vernike da ima i drugih načina pokore, poput ispovedanja, odlaska na misu ili pomaganja susedima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.