Čovek kriv za elementarne nepogode širom sveta

Veći deo sveta već je imao iskustva se ekstremnom, rekordnom vrućinom, sa dugotrajnom sušom ili sa pljuskovima, ojačanim posledicama globalnog zagrevanja za koje je odgovorna aktivnost ljudi, utvrđeno je jednim istraživanjem.
Čovek kriv za elementarne nepogode širom sveta
Foto: Pixabay
U prvoj takvoj studiji, naučnici su analizirali podatke s meteoroloških stanica širom sveta i izračunali da je u 85 odsto slučajeva rekordno najtopliji dan u godini nosio "otiske klimatskih promena". Gasovi od sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa koji u atmosferi zadržavaju toplotu, utiču da su ti podaci učestaliji ili veći.
 
"Svet nije baš u tački u kojoj svaki rekord temperature 'ima otisak ljudskog prsta', ali se tome približava", rekao je glavni autor, klimatolog Univerziteta Stenford Noa Difenbauh.
 
Uticaj klimatskih promena je primećen u 57 odsto podataka o evidenciji najmanjih padavina u godini, i u 41 odsto podataka o evidenciji najveće kiše u periodu od pet dana, piše u studiji koju je u ponedeljak objavila američka Nacionalna akademija nauka.
 
U poslednjih nekoliko godina, istraživači su došli do opšteprihvaćene naučne tehnike utvrđivanja da li je neki pojedinačni ekstremni meteorološki događaj učestaliji ili jači zbog klimatskih promena. To obično uključuje ranije meteorološke podatke i obimne kompjuterske modele koji simuliraju koliko često bi se neki događaj dešavao bez zagrevanja gasovima staklene bašte, i to se poredi s tim koliko se to često zaista i dešava.
 
Drugi naučnici kažu da se Difenbahova studija razlikuje i da je korisna po tome što se ne bavi samo nekim pojedinačnim događajem kao što je petogodišnja suša u Kaliforniji. Umesto toga, on primenjuje tehniku praćenja meteoroloških stanica kao celine, širom sveta, izjavio je klimatolog Univerziteta Kolumbija Adam Sobel koji nije bio učesnik tog istraživanja.
 
"Ovo je korak napred jer omogućava da se utvrdi koji deo nekih događaja određene, odabrane vrste, sadrži statistički značajan" uticaj čoveka", rekao je Sobel.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".