Pisci biografije Helmuta Kola moraju da plate milion evra

Nemački sud je danas presudio da autori neautorizovane biografije bivšeg kancelara Helmuta Kola moraju da mu plate milion evra.
Sudije u Kelnu su procenile da je knjiga nanela štetu nekadašnjem nemačkom lideru, zabranile su 116 pasusa i presudile da izdavačka kuća i dvojica autora knjige plate Kolu milion evra na ime štete i kamate.
 
U knjizi "Nasledje, zapisnik Helmuta Kola" novinari Heribert Švan i Tilman Jens su izdvojili oštre izjave bivšeg kancelara i otkrili krhkog i ogorčenog čoveka. Knjiga je izdata u jesen 2014. godine i pokrenula je žučnu debatu o istini o Kolu.
 
Napisana je na osnovu 600 sati intervjua izmedju marta 2001. i oktobra 2002. koje je Kol dao Švanu kojeg je izabrao da sa njim piše memoare. Projekat je napušten 2009. U knjizi se citiraju Kolove omalovažavajuće opaske o sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel, koju je primetio na početku njene karijere i postao joj mentor.
 
Kol je zahtevao pet miliona evra odštete. Moguća je žalba na presudu.
 
Heribert Švan je 2011. objavio knjigu o Hanelori, supruzi Helmuta Kola koja se ubila 2001. godine, a koju je autor opisao kao usamljenu i nesrećnu ženu koja je kvarila sliku o lideru konzervativaca.
 
Helmut Kol (87) se ne pojavljuje u javnosti otkako je 2008. pao niz stepenice i tom prilikom doživeo i moždani udar. Bivši kancelar i tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke najduže je bio na dužnosti kancelara u posleratnoj Nemačkoj, sa četiri uzastopna mandata.
 
Kao istorijska figura konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatra se osobom kojoj sadašnja kancelarka Angela Merkel duguje svoj politički uspon 90-ih godina prošlog veka.
  • Bill

    28.04.2017 08:04
    Uh! Jbt šta će tek biti kada se neko drzne da napiše biografiju AV?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin