Ženama potrebno više sna jer više koriste mozak

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 210 sredovečnih muškaraca i žena pokazuju da je ženama potrebno više sna nego muškarcima i da su žene zbog nedostatka sna pretrpele veće zdravstvene probleme nego muškarci.
Ženama potrebno više sna jer više koriste mozak
Foto: Pixabay
"Otkrili smo da je loše spavanje kod žena snažno povezano s visokim nivoom psihičkog bola i većim osećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. S druge strane, ti osećaji nisu bili povezani s istim stepenom poremećaja sna kod muškaraca", navode istraživači.
 
Vodeći britanski stručnjak za istraživanje o spavanju Džim Horn kaže da je jedna od glavnih funkcija sna omogućavanje mozgu da se oporavi i popravi.
 
"Tokom dubokog sna korteks, deo mozga koji je između ostalog odgovoran za pamćenje, odvaja se od čula i na taj način se oporavlja. Što više koristite mozak tokom dana potrebna vam je veća količina sna za oporavak", rekao je.
 
Objašnjava kako žene obično rade više zadataka i zato više koriste mozak nego muškarci.
 
"Zbog toga imaju veću potrebu za spavanjem", zaključio je.
 
Ističe kako u proseku žene spavaju 20 minuta više nego muškarci.
  • @prsotina

    09.05.2017 10:09
    Žene usput vole i duhovite muškarce, a tvoj komentar nažalost ne spada u tu vrstu. Samo otkriva nezrelog i besnog dečarca. Probaj da meditiraš, možda uspeš da se opustiš i proširiš vidike.
  • prsotina

    08.05.2017 21:25
    Koriste vise jer treba povezati turskog alibega koji je brat od muske tetke robinji sa kojom se hurem druzila dok je bila mala i cuvala ovce koje joj je sultan poklonio slucajno dok je bio kod strica u lovu na sibirske j..bene medvede koji vole samo i iskljucivo srpski med a komsinica bas upravo donela da zderu dok gledaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.