Čokolada je dobra za srce

Umereno konzumiranje čokolade za petinu smanjuje rizik od nepravilnog rada srca, objavili su američki naučnici.
Čokolada je dobra za srce
Foto: Pixabay
Analizirajući podatke o 55.000 odraslih Danaca, naučnici su ustanovili da konzumiranje od 50 do 170 grama čokolade nedeljno za 20 odsto smanjuje rizik od fibrilacije arterija. Povećavanjem unosa čokolade korist se smanjila, pa su tako oni koji su jeli 25 grama čokolade dnevno imali 16 odsto manji rizik.
 
Vodeća autorka studije Elizabet Mostofski, načelnica odeljenja za epidemiologiju Škole javnog zdravlja u Bostonu, i njene kolege o svom  otkriću su izvestile u časopisu "Heart".
 
Prema doktorki Mostofski, rezultati sugerišu da konzumacija malih količina čokolade, posebno crne, koja je bogatija antioksidansima, može biti dobra za srce.
 
"Preterivanje s čokoladom, međutim, nije preporučljivo jer su mnogi čokoladni proizvodi bogati kalorijama, šećerom i mastima što može dovesti do povećanja telesne težine i ostalih metaboličkih problema", rekla je.  
 
Fibrilaciju arterija karakterišu izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretkomorama što rezultuje smanjenim dotokom krvi u komore. Pacijenti s fibrilacijom arterija imaju pet puta veći rizik od moždanog udara i dvaput veći rizik da dožive srčani udar.
 
Zdrava ishrana jedan je od ključnih faktora prevencije te bolesti. U to spada i čokolada.
  • pa

    28.05.2017 14:12
    Ko je citao clanak u originalu na engleskom, mogao je procitati nesto drugo. Tamo naime pise da su muskarci imali vise koristi od cokolade od zena, a to su sasvim male kolicine. Zatim, sve zavisi koja cokolada a i ljudi koji imaju problem sa zgaravicom ne mogu je jesti. Umerenost je majka.
  • :)

    25.05.2017 21:11
    хаха
    немојте да се зајебавамо!
  • Crna čokolada

    25.05.2017 14:11
    Isključivo crna čokolada, to treba naglasiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.