Kako čuvati i pripremati hranu na vrućinama

Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti.
 Kako čuvati i pripremati hranu na vrućinama
Foto: Pixabay
Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja, pa čak i do smrti. 
 
U povoljnim uslovima iz jedne bakterije može se, za samo sedam sati, razviti preko 2.000.000 bakterija. 
 
Vodite računa o sledećem:
 
Prilikom kupovine namirnica, treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju.
 
Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se ovi proizvodi drže u rashladnim uređajima. Obavezno pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe. Ako se kupuje na pijacama, proizvode od mleka (sir, kajmak) kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje - nikako na tezgama. Ovo se odnosi i na živinsko i ostala mesa.
 
Obratiti pažnju na izgled namirnica (npr. meso - boja karakteristična za vrstu mesa, miris, konzistencija - elastično na pritisak; sladoled ne sme biti deformisan...). U letnjem periodu preporučuje se korišćenje što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve i dr.). Koristiti ribu i meso sa manje masnoće. Koristiti što manje masnoće u pripremi hrane. 
Izbegavati pripremu hrane na otvorenom plamenu.
 
Pošto je leto i sezona godišnjih odmora, za put pripremiti male sokove koji se popiju odmah po otvaranju, ručni frižider za transport mesa ili odustati od transporta svežeg mesa i umesto toga se odlučiti za neki trajni suhomesnati proizvod.
 
Adekvatno pranje: Pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode treba temeljno oprati svaki list lisnatog povrća ponaosob, kupusa, pre i nakon sečenja, krastavac pre i posle guljenja, jagode - prvo zajedno, a zatim svaku pojedinačno... 
 
Priprema: Voditi računa da se namirnica spremna za korišćenje (npr. termički obrađeno meso ili suhomesnati proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso). 
 
Dobra termička obrada: Većina namirnica, posebno meso i jaja moraju biti dobro termički obrađeni. To znači da meso ne sme biti vidljivo ružičasto u sredini, a sokovi koje otpušta moraju biti čisti. Ako kuvate u mikrotalasnoj rerni, po mogućstvu isecite hranu na komade iste veličine ili stavite veće i deblje komade bliže spoljnjem delu posude. 
 
Čuvanje u rashladnim uređajima: Nakon pripreme, što pre poslužite hranu. Ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u frižideru. Kuvanu hranu u frižideru možete čuvati najduže pet dana. Ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja. Otvoreni sok i mleko, iako je sterilno, mora se čuvati u frižideru. Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati na nižim policama u odnosu na kuvanu. 
 
Često pranje ruku: Imajte u vidu da se hrana najčešće zagadi prljavim rukama. 
 
Uz to: Temeljno podgrevajte kuvanu hranu. Ne pripremajte kremove, sladolede i majonez od nekuvanih jaja. Zaštitite hranu od pristupa insekata i glodara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin