Klimatske promene mogle bi da prizemlje trećinu aviona

Sve češći toplotni talasi i rastuća temperatura zbog globalnog zagrevanja mogli bi idućih godina da prizemlje trećinu aviona, što bi najteže pogodilo aerodrome u Njujorku i Dubaiju, pokazala je studija.
Avio kompanije bile bi prisiljene da smanje broj putnika, količinu tereta ili goriva radi sigurnog poletanja, jer visoke temperature umanjuju sposobnost krila da proizvedu uspon, kažu američki stručnjaci.
 
Očekuje se da će globalna temperatura do 2100. porasti za tri stepena Celzijusa. Ali, više od toga, avio industriji prete talasi nesnosnih vrućina, upozoravaju stručnjaci u studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Climate change".
 
Godišnje maksimalne dnevne temperature na aerodromima mogle bi do 2018. da porastu između sedam i 14 stepeni, dovodeći do skupih otkazivanja ili odlaganja letova, ustanovili su naučnici. U najtoplijim delovima dana, između 10 i 30 odsto aviona moralo bi da smanji teret kako bi mogli da polete. To znači da bi avion sa 160 sedišta morao da izbaciti 13 putnika.
 
Troškovi otkazivanja ili odlaganja letova pogodili bi i ostale delove privrede, upozoravaju stručnjaci.
 
"Naši rezultati pokazuju da bi smanjenje težine moglo da izazove nemale troškove", rekao je Itan Kofel (Ethan Coffel), vodeći autor studije i istraživač sa univerziteta Kolumbija u Njujorku.
  • Noname

    14.07.2017 11:05
    i opet
    Krila aviona ne proizvode uspon nego uzgon!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.