Deportuju Avganistanku od 106 godina

Avganistanka Bibihal Uzbeki (106) je najstarija azilantkinja koja je sa porodicom uspela da dođe čak do Švedske.

Međutim, ona sad mora da napusti Švedsku jer joj je odbijen azil. Sa svojih 106 godina, ona ne zna gde će.

Uzbekijeva, koja je iz avganistanske provincije Kunduz, proglašena je najstarijom azilantkinjom još 2105. godine kada su je mediji otkrili u kampu za izbeglice u Hrvatskoj. Ona je kasnije sa porodicom otišla put Švedske, gde je bila samo jedna od 163.000 azilanata.

Put od Avganistana do Švedske je prešla preko Irana, Turske i Grčke. Njeno poslednje odredište je švedska oblast Skaraborg. Inače, njihov put je bio više nego težak, jer su je sin i članovi njegove porodice naizmenično nosili na leđima kako bi došli do slobode. Sada ne znaju šta i kako će.

"Imali smo ogromnih problema, dosta sam propatila. Jednom sam čak i pala, imam ožiljke po glavi", rekla je Uzbekijeva još 2015. godine, kada je prvi put kročila u EU.

To potvrđuje i njen sin Mohamadula.

"Tek u Nemačkoj smo dobili invalidska kolica za nju, s kojim smo nastavili sve do Švedske", priseća se njen sin tog preteškog puta.

Međutim, pre mesec dana švedske vlasti su odbile njihov zahtev za azil. Prema navodima iz Agencije za migracije, Uzbekijeva se sada mora vratiti u Avganistan ili neku drugu zemlju koja je voljna da preuzme brigu o njima.

Na ovu odluku su se žalili Migracionom sudu i trenutno čekaju odluku. U međuvremenu su evropske zemlje pozvale Švedsku da obustavi sve deportacije u Avganistan, jer se situacija u zemlji iz dana u dan pogoršava.

Ipak, švedske vlasti su to odbile, navodeći da redovno prate situaciju u toj zemlji.

"Naša je procena da je situacija u zemlji ozbiljna, ali da opet postoje razlike među avganistanskim provincijama, jer u nekima traju sukobi, dok je u drugima apsolutno mirno. Naša je procena da sukob nije dosegao nivo gde je cela zemlja u opasnosti. Drugim rečima, ne možemo tretirati sve iz Avganistana isto, jer postoje provincije koje su potpuno mirne", kažu iz švedske Agencije za migracije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin