Žene koje pretrpe infarkt ređe dobijaju reanimaciju zbog grudi

Žene koje dožive infarkt na javnom mestu imaju veće šanse da umru, a razlog je banalan - spasioci ne žele da jače pritiskaju ženske grudi ili im je neprijatno da raskopčavaju odeću unesrećene, pa često izostaje adekvatna pomoć.
Istovremeno, muškarci koji dobiju infarkt na javnom mestu imaju 23 odsto više šansi da prežive od žena, utvrđeno je na konferenciji Udruženja za srce u američkom gradu Anahajmu. 
 
U slučaju infarkta obavezno se primenjuje spoljna masaža srca ili kardio-pulmonalna reanimacija. 
 
Ljudi koji se zateknu kod ženske osobe koju treba oživljavati oklevaju da joj dotaknu grudi, što može biti fatalno za osobu pogođenu infarktom, upozoravaju stručnjaci. 
 
Nova studija proučila je 20.000 slučajeva infarkta i utvrdila da je 39 odsto žena koje su imale srčani udar na javnom mestu dobilo potrebnu masažu srca, a da kod muškaraca taj procenat iznosi 45 odsto.
 
"Verovatno je reč o obeshrabrujućem razmišljanju i izbegavanju pritiskanja snažno i brzo u sredini ženskih grudi", objašnjava šef studije Odri Blever sa Univerziteta u Pensilvaniji.
 
Ona upozorava da se i kod vežbanja reanimacija koriste replike muškog torza.
  • Dacha

    16.11.2017 14:49
    Treba naglasiti da se ovo odnosi na cpr od strane laika, zatečenih na licu mesta... lekari i tehničari zasigurno imaju isti pristup.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin