VIDEO: Naučnici Harvarda 75 godina istraživali šta je sreća

Šta jednu osobu čini srećnom tokom života? Na to pitanje već decenijama stručnjaci sa Harvarda pokušavaju da dobiju odgovor.
Pre 75 godina započeta je studija o sreći koja je ujedno i najduža koja je ikada sprovedena. Zadatak istraživača bio je da prate šta je to što je pozitivno uticalo na sreću kod pojedinaca, bez negativnih efekata.
 
Tokom 74 godina praćeni su životi 724 muškarca — kako su se snalazili u svim situacijama na svakom životnom polju. Njih 60 su još uvek živi i dalje učestvuju u istraživanju.
 
Postoje dve grupe ispitanika. Prvu su činili studenti druge godine na Harvardu 1938. godine, dok su drugu činila deca iz jedne od najsiromašnijih oblasti u Bostonu.
 
Kako bi dobili što preciznije podatke, istraživači su učesnicima slali upitnike, skenirali im mozak, uzimali uzorak krvi, proučavali njihovo zdravlje i razgovarali pojedinačno sa svakim.
 
Tokom vremena rešili su da u istraživanje uključe i njihove žene i decu. Revolucionarno istraživanje bilo je prvo te vrste u svetu i donelo je neke zanimljive rezultate.
 
Jedno od najvećih otkrića bilo je da dobri odnosi čine ljude srećnijima i zdravijima. Sa druge strane, oni koji su bili nesrećni u vezama više su patili, imali bolove, bili nezadovoljni i vodili nezdrav život.
 
O rezultatima istraživanja govorio je i vođa studije Robert Vandinger.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin