Japanci koriste pola godišnjeg a i tada ih grize savest

Radnici u Japanu koriste samo pola svog godišnjeg odmora, ali i za taj period osećaju grižu savesti, rezultati su nedavnog istraživanja.
Već drugu godinu zaredom, japanski radnici su na poslednjem mestu po istraživanju kompanije "Ekspedija" o radnim navikama, koje je obuhvatilo 30 zemalja, jer godišnje koriste samo deset dana odmora.
 
Ne samo da se malo odmaraju, već im je i sama pomisao na odmor neprijatna. Oko 63 odsto radnika reklo je da se osećaju krivim zbog odmora. Njihovi susedi u Južnoj Koreji i Singapuru su na drugom i trećem mestu sa 61, odnosno 35 odsto. 
 
Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Španiji imaju najmanji osećaj krivice kada koriste godišnji odmor. 
 
Japanski radnici kažu da izbegavaju godišnji odmor zbog različitih razloga, uključujući "nedostatak radnika", ali i solidarnost sa kolegama. Takođe, 33 odsto japanskih ispitanika kaže da "ne zna" da li bi njihovi poslodavci odobrili odmor. 
 
U istraživanju je učestvovalo 15.081 odrasla osoba u 30 zemalja. 
 
Japan je poznat po intenzivnim radnim navikama. Svake godine stotine ljudi se ubije ili umre od moždanog ili srčanog udara usled preopterećenja na poslu. Jedan od poznatijih slučajeva "karošija", odnosno smrti usled prevelikog rada, u slučaju koji je preplavio medije u Japanu, odnosi se na 31-godišnju novinarku, koja je umrla od srčanog zastoja nakon što je u toku jednog meseca radila prekovremeno 159 sati.
  • Svetlana

    20.12.2017 08:33
    Eh
    Mi koliko radimo dobro i zivimo.Retko ko je gladan i zedan i u hladnom ali bukvalno i znamo sebi kao nacija ugoditi i ponasati se ležerno.Godinu dana porodiljskog placenog,placeno trudnicko,godisnji odmori,vidim 70 posto stalno se buni nesto ali opet i takvi snadju se pa odu na more,visi se po kafićima i slavljima,oblacimo se po poslednjoj modi a samo se kuka.Retko ko tako zivi i moze tako a cim rode moraju na posao i ostavljaju bebe od 3 meseca u vrticima.Cak i u evropi. Oni tako ni ne znaju da zive i to je stvar mentaliteta i naseg i njihovog i to je tako oduvek,zar to treba osudjivati? svaki narod je za sebe drugaciji.Hvala Bogu.
  • Vojvosadjan

    14.12.2017 07:36
    Reč dve o biznisu
    Radnici, mi smo u teškoj buli!
    Proizvodite samo škarta,
    zajebavate se tu na poslu, niko ništa ne radi.
    Zašto? Zato što se nakrkate!
    Japan, mala zemlja, mali ljudi, male mašine, a najbolji su.
    Zašto?
    Zato što u Japanu jedan čovek na dan pojede šaku riže,
    i sit je!
    A vi, dva kila mesa s' buta,
    kilo ipo' kobasica, čvaraka i švargle,
    nakrkate se, trpate u taj stomak ko u vreću,
    i ne možete da radite.
    Normalno da ne možete da radite kad ste se nakrkali!
  • /

    13.12.2017 19:24
    /
    u organizovanje bunta mastaju oni koji veruju u deda mraza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".