Broj pravoslavaca se udvostručio u poslednjih sto godina

Za jedan vek se udvostručio broj pravoslavaca u svetu, ali u odnosu na ukupan broj hrišćana, pravoslavnih vernika je ipak sve manje, pokazalo je istraživanje američkog instituta "Pju".
Broj pravoslavaca se udvostručio u poslednjih sto godina
Foto: Pixabay
Globalna zajednica pravoslavnih vernika se u poslednjih stotinak godina (od 1910. godine) po broju pripadnika više nego udvostručila, navodi se u istraživanju pod nazivom "Pravoslavlje u 21. veku", prenosi "Politika". Ovaj američki institut tvrdi da pravoslavnih vernika ima gotovo 260 miliona, najviše u centralnoj i istočnoj Evropi, a zatim u Africi, i to u Etiopiji, Eritreji i Keniji.
 
Što se tiče Srbije, pre osam godina je bilo 6,94 miliona pravoslavaca, dok ih je 1910. godine bilo 2,78 miliona.
 
Od svih većinski pravoslavnih zemalja, u Srbiji je najmanji broj pravoslavaca (njih 39 odsto) koji smatraju da papa Franja nastoji da unapredi odnose između katolika i pravoslavaca, dok se u Bugarskoj sa time slaže 84 odsto pravoslavaca.
 
Papa Franja je najslabiji utisak ostavio među Srbima pravoslavcima (24 odsto), navodi se u istraživanju instituta "Pju".
 
U ukupnom stanovništvu sveta, pravoslavaca je danas četiri odsto, dok su pre stotinak godina činili sedam odsto globalne populacije.
 
Istraživači primećuju da u potrazi za političkim i religioznim osloncem evropski pravoslavci "pogled upiru ka Rusiji".
 
Pred Prvi svetski rat u Evropi je živelo oko 113 miliona pravoslavaca, a van ovog kontinenta samo 11 miliona. Sto godina kasnije, na tlu centralne, istočne i jugoistočne Evrope, pravoslavaca je nešto više od 196 miliona, od čega u Rusiji 101 milion.
 
U svetu se, ipak, u odnosu na ukupan broj hrišćana, beleži smanjenje pravoslavaca, koji čine svega 12 odsto svih hrišćana, dok su 1910. godine oni činili petinu. Razlozi su u drugačijem demografskom i misionarskom širenju protestantizma, katolicizma i drugih religija.
 
Pre atentata na austrogarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, sve tri vodeće hrišćanske crkve su imale glavno uporište u Evropi, a nakon 1918. godine samo je pravoslavna crkva tu i ostala najtemeljnije učvršćena.
 
Danas gotovo četiri od pet pravoslavaca živi u Evropi (77 odsto), a od toga samo jedan odsto na zapadu Evrope, dok 24 odsto svih katolika i 12 odsto svih protestanata živi u Evropi.
  • Blajv

    07.01.2018 19:35
    @Steva -NS

    E da si se samo uzdražo od pisanja kao od govora...
  • Steva -NS

    07.01.2018 17:43
    Kada nemam ništa pametno da kažem,pogotovo o veri,onda pametno ćutim !
  • Ns

    07.01.2018 16:32
    2118 god u Evropi ce vecinu ciniti crnci muslimanske vere!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin