VIDEO: Ovo ostrvo je najzdravije mesto na svetu

Japansko ostrvo Okinava je dom za najmanje 450 ljudi koji imaju preko 100 godina.
Smatra se da je upravo ovo ostrvo najzdravije mesto na svetu, gde je prosečni životni vek žena 86, a muškaraca 78 godina. Ne samo da stanovnici ostrva žive dugo, već žive zdrav i srećan život.
 
Ostrvo je prepuno neverovatnih priča od kojih se ističe 96-godišnji Seikiči Uehara koji je u svojoj desetoj deceniji porazio tridesetogodišnjeg bvšeg prvaka sveta u boksu, dok Nabi Kinjo, 105-godišnja žena, lovi i ubija otrovne zmije bez ikakvih problema.
 
Na ulicama Okinave možete videti ljude koji imaju 90 – 100 godina na biciklima, ili kako vežbaju karate, plešu, šetaju po nekoliko kilometara dnevno, pa čak i rade na farmama.
 
Njihova tajna je dostupna svima i jako je jednostavna: paze šta jedu i imaju pozitivan stav prema životu. Koncept stresa je potpuni stranac na ovom ostrvu.
 
Stara izreka popularna na ovom ostrvu savršeno prikazuje životnu filozofiju dugovečnih stanovnika Okinave: "U sedamdesetoj si još dete, u osamdesetoj mlad. A ako vas pozovu iz raja u devedesetoj, recite im: Vratite se kad napunim stotu."
 
Prehrambene navike stanovnika Okinave svakako vredi spomenuti. Njihova ishrana se temelji na pirinču, ribi i povrću. Nažalost, tajne srećnog i zdravog života koje poseduje starija generacija ostrva mogle bi zauvek da nestanu. Kao i u mnogim drugim zemljama, fast foodovi su preplavili ostrvo i odvlače mlađu generaciju od tradicionalne zdrave ishrane.
 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin