Garderoba u buticima je prljavija nego što mislimo

Filip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu podigao je ove sedmice "puno prašine" svojim najnovijim istraživanjem.
Garderoba u buticima je prljavija nego što mislimo
Foto: Pixabay
Naime, Tierno tvrdi kako je odeća koju isprobavamo u buticima daleko prljavija nego što mnogi od nas mogu i da pretpostave. U intervjuu za Huffington Post potvrdio je da se na odeći koja se nalazi na vešalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokoke i stafilokoke.
 
"Nije to pet ili šest ljudi... to su desetine i desetine ljudi, a odeća stoji tamo nedeljama i mesecima", rekao je Tierno.
 
"Klice se većinom šire kroz kožu, disajnim kanalom i anusom, a čak i dodirivanje odeće predstavlja rizik", nastavio je on.
 
Takođe, mnogi komadi garderobe se tretiraju hemijskim sredstvima i bojama koje i same mogu iritirati kožu, a upravo je to još jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da operete robu pre nego što je obučete i nosite. 
 
Sličnog je razmišljanja i Donald Belsito, profesor dermatologije sa Univerziteta u Kolumbiji, koji je za Wall Street Journal rekao da neoprana odeća omogućava širenje gljivica i zaraznih bolesti. Za kraj su se s obojicom naučnika složili i sami radnici u buticima.
 
"Mnogo ljudi čim dođe u svoj dom odmah stavljaju novu odeću na sebe. To što ima etiketu ne znači da to niko pre nije nosio. Stvarno bi trebalo oprati garderobu nakon kupovine jer nikada ne znate gde je sve bila", zaključili su naučnici.
  • Kupac

    22.04.2018 12:07
    Sve je tacno
    Ziva istina.
    Cekajuci red u jednom od butika u centru NSa, majice kratkih rukava se probaju na gola tela, gde su svi oznojani, pogotovo ispod pazuha, pa te iste majice, ili kupe, ili ostave i naravno neko drugi ce da ih proba posle nekoliko desetina potencijalnih oznojanih kupaca, jer ipak, majica na majicu ne moze da se proba. Da ne govorimo o farmerkama, pantalonama i sorcevima... ali ne vidi se drugo resenje... lako je probati jakne, dukseve, jer ipak imate nesto na sebi, ali kosulje, majice i sl...,

    Konacno neko pise o ovoj temi, tako da, sve pohvale....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin