Fakultet u Tokiju lažirao rezultate prijemnog da bi ograničio broj studentkinja

Medicinski fakultet u Tokiju izvinio se zbog lažiranja rezultata prijemnih ispita nakon što je istraga pokazala da je uprava intervenisala kako bi ograničila broj studentkinja i osigurala veći broj lekara muškog pola.
Fakultet u Tokiju lažirao rezultate prijemnog da bi ograničio broj studentkinja
Foto: Pixabay
Ispostavilo se da su sa takvom praksom počeli 2006, a možda i ranije, čime je potvrđeno izveštavanje medija.
 
Nezakonita praksa otkrivena je tokom istrage o upisu preko veze sina jednog službenika u ministarstvu odbrazovanja koji je zauzvrat obećao da će fakultet imati prednost kada je u pitanju odobravanje sredstava za naučna istraživanja. Istraga je pokazala da je na ovogodišnjim prijemnim ispitima fakultet smanjio devojkama broj poena za 20 odsto da bi zatim dodavao najmanje 20 poena muškarcima, osim onima koji su ranije pali najmanje četiri puta.
 
Na sličan način intervenisali su godinama kako bi obrazovali više muškaraca i sprečili prekide lekarske karijere zbog trudnoće. Sin službenika ministarstva obrazovanja, koji je tri puta pao na prijemnom ispitu, dobio je 20 dodatnih poena, koji su mu omogućili da se nađe iznad crte.
 
Fakultet je saopštio da to nije smelo da se desi i da se u budućnosti neće dešavati, te da će razmotriti mogućnost retroaktivnog prijema studentkinja.
 
- Iskreno se izvinjavamo zbog ozbiljnog prestupa na prijemnim ispitima kojim smo uzrokovali zabrinutost i teškoće mnogim ljudima i izneverili poverenje javnosti - navodi se u saopštenju direktora fakulteta Tecua Jukioke, koji poriče da je bio upoznat s manipulacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.