Norveški ministar podneo ostavku zbog suprugine karijere

Norveški ministar saobraćaja Ketil Solvik-Olsen podneo je ostavku dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge lekarke, što je gest koji je pozdravljen kao primer za jednakost muškaraca i žena.
"Bilo je fantastično biti ministar saobraćaja i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života. Međutim, sada sam došao do raskršća u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili pre puno godina", kazao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (antiimigraciona desnica), koji je na tom položaju od 2013.
 
Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana posao u dečjoj bolnici u SAD.
 
Njegova odluka naišla je na oduševljenje na društvenim mrežama. "Vredno poštovanja", "fantastičan primer", reagovali su korisnici Tvitera. Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mesto, iza Islanda, u najnovijem izveštaju Svetskog privrednog forumu o jednakosti muškaraca i žena.
 
Stranka napretka je od 2013. u koaliciji s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra. Sve tri stranke predvode žene.
  • Haag

    01.09.2018 10:50
    @roterrdam
    Da iznajmis stan u nekom vecem gradu sa sve troskovima je oko 1000 eur a da je normalan. Konkretno za den Haag. Al ajd to je prestonica. Nema tamo puno slobodnih nekretnina pa je cena visoka.
    Za auto je registracija jednom u 4 godine ali road tax se placa kvartalno i zavisi od tezine vozila i pogonskog goriva. I to moze da bude 100+ eur mesecno u proseku. Imaju oni tamo dobar operativni lizing o kome mozemo samo da sanjamo ovde jer i gorivo i servis i gume ulaze u to ali je to onda 500+ eur mesecno, zavisi od auta a tamo su hibridi populrni jer su subvencionisni.
    Voz ne ide 300km/h i desava se da kasni pa cak i bude otkazan polazak mada generalno su ok. Karta od rotterdama do amsterdama je 11,5 eur vozom sto te izadje oko 600 za radne dane u mesecu. Kao i lizing. Sistem naplate gradskog prevoza je super. Jedna kartica za sve. Boz, bus, trola, tramvaj nebitno. To bi bilo estra kad bi bilo kod nas. 1 eur je sto si usao u prevoz + koliko se vozis, a ako nastavis voznju u narenih 45 min od izlaska za sledeci checkin se ne naplacuje taj 1 eur. 1+0.54+0.78 eur za jedno presedanje npr. No ima tu kos da se pisu romani ;).
    Prijatan vikend
  • kimi

    31.08.2018 19:31
    @roterdam
    To je bas lepo , niko ti ne brani da ides. Ne znam bas dal je tako ,al ajd da ti verujem.
    Elem to kada napises ta koliko kosta, ne znaci nista dok ne napises koliki su troskovi.
    Samo zaboravio si jednu sitnicu i ti i svako ko se divi tom zapadu .. a to je nacin na koji su dosli do takvog "standarda" ,pogotovo eto holandjani francuiz britanci spanci itd itd .. mucni malo glavom pa ce ti biti jasno na sta mislim.
    Lako je tako biti "human" ,ali ovo nema nikakve veze sa ovom vescu ne??

    @turista
    Znam da je velika razlika al znam i zasto, a pitanje, zasto se vracas stalno onda?

    Moja poenta je bila da je neverovatno glupo napraviti ovakve vesti kada je u pitanju politicar i lekar .. kada ovo bude moler i supruga kasirka uradila , E TO CE DA BUDE VEST.

  • EvoOvako

    31.08.2018 10:43
    SveJeToSuper
    Mada, bilo bi bolje da je gos'n ministar preuzeo nekakve mjere za ono što mu se dešava na Follobane tunelu, na najvećem projektu takve vrste u Skandinaviji.
    Norveška je uređena država i svi su ravnopravni, ali da se ne lažemo - ima i "ravnopravnijih".
    Ko ne veruje neka se upozna sa Norvežanima iz Bæruma. Komuna zapadno od Osla. Graniče. Baš lepo pričaju o ravnopravnosti dok strance gledaju sa visine. Dalje, ukoliko fakultetski obrazovani stranac priča norveški na nivou C2 i napravi lapsus, to će se protumačiti kao "Ne zna", a ukoliko neki škrbavi Norvežanin napravi lapsus to se i protumači kao lapsus.
    Mada, šta si stranci napravili u Norge - narkoticima na Grenlandu, prostitutke oko centra, prošenje i mnogo toga, uopšte me ne čudi otpor prema istima. Mada me čudi što mnogi ne prave razliku među strancima....
    Uglavnom, kako god stvari da stoje, Norveška je pored Švice najbolje rješenje za život. Samo manite se priča poput ove kako je sve idealno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.