Legendarna "buba" odlazi u istoriju

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) najavila je da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom legendarne "bube".
Legendarna "buba" odlazi u istoriju
Foto: Pixabay
Kako prenosi portal "Biznis insajder", do ovog poteza dolazi usled nastavka trenda okretanja auto tržišta ka SUV i krosover vozilima. Nemački auto gigant prekida proizvodnju svoje ikone nakon sedam decenija od njenog lansiranja na tržište.
 
Prošle godine u SAD-u je prodato oko 15.000 "buba", što je dramatičan pad u odnosu na više od 420.000 prodatih automobila na vrhuncu popularnosti ovog modela krajem 1960-ih godina.
 
Folksvagen je najviše "buba" prodao u SAD-u 1968. godine, kada se ovaj četvorotočkaš pojavio kao trkački automobil pod imenom "Herbi" u Diznijevom filmu "Love Bug" (kod nas je prikazivan pod naslovom "Herbi, ljubavna buba").
 
Prva "buba" prokrstarila je drumom 1938. godine u Nemačkoj. Njena rastuća popularnost u SAD-u tokom 1960-ih podstakla je Folksvagen da izgradi svoj prvi proizvodni pogon u Americi, u gradu Puebla u Meksiku, kako bi zadovoljio tražnju. Očekuje se da će upravo u toj fabrici biti proizvedena poslednja "buba" u julu 2019.
 
"Gubitak 'bube' nakon tri generacije, tokom skoro sedam decenija proizvodnje, izazvaće talas emocija među njenim mnogobrojnim vernim fanovima", naveo je izvršni direktor američke podružnice Folksvagena, Hajnrih J. Vebken.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.