Tužio državnu televiziju jer mu ugrožava psihičko zdravlje

Poljak Valdemar Sadovski tužio je sudu poljsku državnu televiziju TVP zato što svojom propagandom u korist vladajuće stranke Pravo i pravda i njene jednopartijske vlade sa premijerom Mateušom Moravjeckim na čelu, kako tvrdi, gazi njegovo dostojanstvo i lažnim vestima ugrožava njegovo duševno i fizičko zdravlje.
Tužio državnu televiziju jer mu ugrožava psihičko zdravlje
Foto: Pixabay
Suđenje bez presedana u Poljskoj počelo je u četvrtak pred Okružnim sudom u Varšavi koji nije udovoljio zahtevu TVP da tužbu odbaci kao neosnovanu. 
 
"Gledanje Dnevnika ugrožava moje psihičko zdravlje. Autori Dnevnika ponašaju se prema meni kao prema objektu sa ciljem da me dovedu u zabludu kako bih na izborima podržao stranku Pravo i Pravda. Gledanje Dnevnika diže mi pritisak, oslobađa negativnu energiju, nagomilavaju se loša osećanja", objasnio je Sadovski sudu zašto je tužio nekada javni TV servis TVP sudu. 
 
To što im centralni Dnevnik diže pritisak otkako su poljski konzervativci Jaroslava Kačinjskog došli na vlast u jesen 2015. godine i reformom medija prvo direktno potčinili vladi nezavisni javni TV servis TVP, javni Poljski radio i javnu poljsku novinsku agenciju PAP, a zatim ih pretvorili u narodne medije se misijom "da šire istinu o Poljskoj", Poljaci su masovno rešili daljinskim upravljačem, prebacujući na privatnu TVN i privatni Polsat, što su potvrdila i merenja gledanosti. 
 
Sadovski se odlučio na radikalan korak i tužio je TVP sudu, pozivajući se na član 30 Ustava Poljske kojim se štiti ljudsko dostojanstvo, a Sadovski smatra da ga gaze, bez obzira na to u čije ime to TVP radila, jer gledaoce doživljava kao objekte i instrument da postigne određeni politički cilj - održi vladajuću stranku što duže na vlasti. 
 
U tužbi Sadovski navodi da državna poljska televizija svaki dan izvrće činjenice i kreira lažnu realnost, tako da bude u interesu vladajuće stranke i da takvim manipulacijama upravlja ponašanjem ljudi. Kao primer takvih manipulacija između ostalog je u tužbi naveo izveštaj TVP o demonstracijama protiv reforme pravosuđa i napada vlasti na nezavisnost sudija 13. decembra 2017. kada je demonstrante TVP nazvala komunističkim zločincima iako se znalo da demonstracije organizuje građanska inicijativa Komitet za odbranu demokratije, a pod pritiskom demonstranata predsednik Poljske Andžej Duda kasnije je stavio veto na dva zakona te reforme.
 
TVP se pred sudom brani da nije mogla da pogazi dostojanstvo i da nanese duševne patnje Sadovskom kada nije snimila nijedan prilog konkretno o njemu. 
 
Sadovski zahteva da se TVP o svom trošku izvini u glavnim poljskim dnevnicima i nedeljnicima, prizna da manipuliše činjenicama i da predstavlja Poljsku i svet tako da to odgovara partijskoj liniji vladajućih konzervativaca a takođe da u državnim i privatnim elektronskim medijima u vreme glavnih emisija vesti, prizna da je prekršila osnovne ustavne obaveze javnog TV servisa.
  • Na sud!

    13.10.2018 22:27
    Nema druge
    Izgleda da ne postoji drugi nacin.
    Gradjani moraju upotrebiti sva pravna sredstva.
  • Vladimir

    13.10.2018 19:49
    Copy Paste
    Recept je univerzalan! Ovde bi mogla cela nacija da tuzi iz istih razloga
  • Lala

    13.10.2018 16:07
    Kopija
    Ovi Poljaci su sve prekopirali od ovih naših. Narcis je čudna "biljka"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".