Devojčica rodila bratancu sijamske blizance

U Bugarskoj su rođeni sijamski blizanci sa posebnim organima – plućima, jetrama i srcima.

Porođaj je obavljen u gradu Slivenu i bio je poseban izazov za lekare, budući da su bebe i njihova majka bili u teškom stanju nakon porođaja.

Bebe su upućene u plovdivsku Univerzitetsku bolnicu, gde tamošnji stručnjaci treba da procene kako da ih hirurški razdvoje. Blizanci su smešteni u inkubator, budući da je reč o nedonoščadima.

Sijamske blizance rodila je 14-godišnja devojčica romskog porekla iz Slivena, a otac je njen bratanac. Stručnjaci smatraju da je upravo blisko srodstvo prouzrokovalo rađanje sijamskih blizanaca.

Jedna beba je dosta nerazvijena u odnosu na drugu sa vidljivim defektima i anomalijama. Ima problema sa moždanim aktivnostima i lekari će, najvjerovatnije, pokušati da spasu drugu operacijom razdvajanja, javili su lokalni mediji pozivajući se na izjave lekara.

Sličan slučaj u bugarskoj medicinskoj praksi nije zabeleežen više od jednog veka. Sijamski blizanci su redak fenomen i u svetskoj medicini, a događa se prosečno jednom na 100.000 porođaja. Najpoznatiji blizanci rođeni su u 19. veku na Tajlandu u Sijamu odakle i potiče naziv sijamski blizanci.

Braća Čang i Eng bili su srasli levom, odnosno desnom stranom grudnog koša. Dobili su američko državljanstvo, a sa svojim suprugama, dobili su 22 dece.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.