Postoji nekoliko razloga zbog kojih deca beže od kuće

Dva su motiva zbog kojih deca odluče da pobegnu od kuće. Jedan je da se osvete roditeljima zbog nečega, a drugi da izbegnu suočavanje sa njima, kaže za "Blic" psiholog Marina Nedejin.

Sve češće se dešava da porodica prijavi nestanak dece, a onda se ispostavi da je dete pobeglo od kuće. Od početka 2016. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 55 dece starosti do 14 godina. Psiholozi kažu da postoji nekoliko najčešćih razloga zbog kojih se deca i tinejdžeri odlučuju za ovakav strašan korak.

Nedejin ističe da se u današnje vreme od dece previše očekuje.

- Od njih se traži da budu kao mašine. Da dobijaju sve petice, da budu najbolji. I deca tada često umeju dugo da planiraju svoj odlazak od kuće i dešava se da tada čak pripreme: od džeparca odvajaju da bi imali novca za prvo vreme kad odu, gase Fejsbuk profil da ne bi mogli da ih prate... - objašnjava psiholog.

Ona dodaje i da je simptomatično da je retko ko napustio roditelje da bi se zaposlio ili započeo neki zreo život. A kada policija ili porodica pronađu dete ili se ono samo vrati kući, postoje neki koraci koji se moraju sprovesti. - Kada se pronađe dete ili se ono samo vrati kući, centri za socijalni rad ili policija preporučuju da zajedno sa roditeljima ode na terapiju, ili u savetovalište - kaže Nedeljin i dodaje da deca često deca osećaju stid i krivicu zbog bekstva.

Tinejdžeri najkritičniji

Prema podacima MUP-a, samo na području Beograda je od početka godine prijavljen nestanak čak 55 dece starosti do četrnaest godina. Iako su u većini slučajeva deca pronađena živa i zdrava ili su se sama vratila kućama, porodica i društvo morali bi preventivno da deluju da do nestanka ne bi dolazilo, saglasni su stručnjaci.

Iz Gradskog centra za socijalni rad napominju da su različite vrste zabrana najčešći razlozi da se malo stariji maloletnici odluče na bekstvo od kuće. - Poznat je slučaj dvoje maloletnika koji su zbog zabranjene ljubavi odlučili da pobegnu pa su kasnije pronađeni u jednom izbegličkom kampu u Bugarskoj. Zabrana njihove veze dovela je do toga da oni završe u tom kampu i zbog toga je bitan dijalog i tolerancija između roditelja i dece i roditeljsko razumevanje za probleme adolescenata - podsećaju u centru.

Dr Oliver Vidojević, psihijatar i psihoanalitičar za decu i adolescente kaže da je policija prilikom ovakvih slučajeva veoma oprezna i da iskusni operativci prethodno provere sa roditeljima sve mogućnosti i moguće nesuglasice koje su se desile između roditelja i dece u prethodnom periodu i da se ta deca često vrlo brzo pronađu.

- Policija razgovara sa roditeljima. Prvo proveravaju da nisu kod prijatelja, ili kod nekog rođaka, da možda nisu negde prenoćili ili ostali dva dana u nečijoj vikendici. Često se u takvim slučajevima kontaktiraju osobe, uglavnom prijatelji, koji mogu da daju informacije gde se neko ko je otišao nalazi i da se tako odmah stupi u kontakt sa tom decom. Na sreću, ovakvi slučajevi se brzo razreše i deca se vrate kući - objašnjava Vidojević.

Početak i kraj godine najkritičniji

Vidojević dodaje i da zbog sve češćih slučajeva nestanaka ali i zbog opasnosti od trgovine organima i kidnapovanja dece, policija u potragu kreće odmah po prijavi nestanka. - Policija sada u potragu za nestalom decom kreće odmah po prijavi. U grupu dece koja najčešće nestaju spadaju predadolescenti čiji se prag godina spustio na 10 ili 11 godina ali i adolescenti - kaže Oliver Vidojević.

On kao razlog zbog kojeg deca odluče da pobegnu na neko vreme od kuće ističe bunt ili avanturistički duh koji ona počinju da ispoljavaju u tom periodu.

- Najčešći razlog zbog kojeg deca "odlutaju" je da bi skrenula pažnju roditelja na svoje stavove, pa je to izraz nekog bunta ili ljutnje kojom ona žele roditeljima da stave do znanja da se sa njima ne slažu - kaže Vidojević. Prema njegovim rečima, najkritičniji periodi u toku godine su maj i jun, ili septembar i oktobar.

- Krajem maja i početkom juna je kraj školske godine i deca tada najčešće zbog ocena i pod pritiskom odluče da pobegnu od kuće. Početak školske godine takođe je kritičan, jer deca sa raspusta, iz jednog načina života koji traje dva meseca i koji je opušten, odjednom ulaze u obaveze prema školi a zapravo žele da produže taj period lagodnog života i tada pod pritiskom roditelja da se uozbilje, oni odluče da se pobune i nastave da žive kao na raspustu - zaključuje on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom