Sve veći broj nedonoščadi uspeva da preživi bez smetnji u razvoju

Sve više dece koja su rođena pre termina preživljava bez neuroloških promjena, pokazala je nova studija.

Studija koju je Duke Health sproveo nad 4.274 dece rođene između 22. i 24. sedmice trudnoće objavljena je u časopisu "New England Journal".

U poređenju s decom koja su rođena pre nekoliko decenija, studija je pokazala da se povećao postotak dece bez umerenih ili teških kašnjenja u razvoju. Ovaj napredak pripisuje se boljoj medicinskoj brizi.

Blizu 30 odsto dece rođene između 2000. i 2003. godine je preživelo, a ta stopa je povećana na 36 odsto kada je reč o bebama rođenim od 2008. do 2011. godine. Procenat preživelih koji nisu imali neurološke smetnje povećan je sa 16 na 20 odsto. Najbolje rezultate imaju bebe rođene u 23. i 24. sedmici.

Profesor Noel Jung ističe da su rezultati istraživanja ohrabrujući.

"Vidimo znakove poboljšanja. Međutim, moramo pratiti ukupan broj jer je i dalje veliki postotak nedonoščadi rođene u ovoj fazi koja ne mogu da prežive. Ona koja su preživela bez značajnih oštećenja sve do druge godine su izložena riziku od brojih drugih zdravstvenih problema", kazao je Jung.

Profesor Majkl Koten je kazao da su uslovi u neonatalnim jedinicama intenzivne nege znatno poboljšani.

"Fokusirali smo se na prevenciju infekcija i radili na podsticanju majki da doje, a to je takođe povezano s boljim rezultatima", kazao je Koten.

Smatra se da većem broju preživelih bez zaostalosti u razvoju doprinosi i upotreba steroida koji pomažu u razvoju deteta u materici.

Bebama rođenim u terminu smatraju se one koje su na svet došle između 37. i 40. sedmice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.