Kina zabranila davanje muslimanskih imena deci

Kao odgovor na nemire u pretežno muslimanskim delovima zapadne Kine, Peking je zabranio davanje islamskih imena deci.
Kina zabranila davanje muslimanskih imena deci
Foto: Pixabay
Lokalne vlasti u zapadnim zonama četvrte po veličini zemlje na svetu su dobile obaveštenje da se bebe ne mogu nazvati bilo kojim imenom koje može da se tumači kao "previše religiozno".
 
"Mi smo dobili obaveštenje od opštinskih vlasti prema kojem niko ko je rođen u Sinkjangu ne možu imati previše versko ime. Ako je to slučaj u vašoj porodici, morate promeniti ime svog deteta", rekao je jedan javni funkcioner iz Urumćija, glavnog grada Sinkjang regiona.
 
Oni koji ne poštuju ovaj zakon suočiće se sa ozbiljnim posledicama. Porodici koja odbije nalog će biti uskraćen hukuo, ključni identifikacioni dokument koji omogućava pristup obrazovanju, zapošljavanju i drugim socijalnim davanjima.
 
Sinkjang je region u kojem živi oko 11 miliona Ujgura, koji su turkijski narod pretežno muslimanske veroispovesti. Tu takođe žive mnogi Mongoli, Tadžici i Kazasi, koji vide ova ograničenja Pekinga kao direktan oblik diskriminacije njihove kulture.
 
"Han Kinezi (najveća etnička grupa) nas vide kao krvožedne i nasilne. Kada putujemo u unutrašnjosti, i vide naša muslimanska imena u ličnim kartama, ne žele da nam dozvole da odsednemo u hotelima ili da nam iznajme stanove", kaže jedan Mongol muslimanske veroispovesti za "Sputnik".
 
Posle brojnih terorističkih napada u Sinkjangu, kineske vlasti su preduzele mnoge drastične mere protiv lokalnog stanovništva. Uvedene su određene zabrane oblačenja i putovanja. Procenjuje se da je za oko 800.000 državnih službenika u regionu zabranjeno da učestvuju u bilo kom obliku verske aktivnosti, pod pretnjom gubitka posla. Svim osobama ujgurske nacionalnosti su, u novembru 2016. godine, oduzeti pasoši, da bi kasnije morali da se prijave vlastima kako bi svoje dokumente dobili nazad.
 
Kineska vlada krivi Ujgure za verski ekstremizam i nasilničko ponašanje. Strahuje se da bi Sinkjang, koji se graniči sa Pakistanom i Avganistanom, mogao da bude plodno tlo i tranzitni prolaz za teroriste. Zbog toga, lokalne vlasti su drastično pojačale nadzor i bezbednost u tom području.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom