Kako reagovati ako dođe do naglog porođaja van bolnice?

Porođaji na javnim mestima, u neočekivanim situacijama, dešavaju se sve češće.
Kako reagovati ako dođe do naglog porođaja van bolnice?
Foto: Pixabay

Lekari, ipak, upozoravaju na ozbiljne komplikacije kada neko nestručan porađa buduće majke, naročito na mestima koja nisu predviđena za porođaj. U problemima kod neočekivanih porođaja su i stručni ljudi, babice.

"Mi gledamo samo pacijenta, mi ne gledamo okolnosti, da li je to auto, da li je to ovaj beton ovde koji je oko nas, prosto vi tu sad reagujete kao da imate svu opremu oko sebe, morate da reagujete", objašnjava za RTS Jasmina Đukić, babica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zvezdara i ističe da se muškarci najviše i uplaše, dok su žene su tu uvek smirene.
 
Isti zadatak ova babica imala je i samo sedam dana kasnije. Tada je ženu na sedištu automobila porađala sa doktorom Nikolom Matavuljem.
 
"To joj je bio treći porođaj koji po pravilu protiče značajno lakše od prvog i drugog. Kada se rađa drugo, treće ili četvrto dete, radi se o tome da je porođaj značajno brži, da su bolovi značajno manjeg inteziteta, te se desi da žena ponekad ne uspe da interpretira sopstvene bolove kao dovoljno bitne", istakao je Nikola Matavulj, ginekolog-akušer Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zvezdara.
 
U tim situacijama, trku s vremenom često voze taksisti. Vozio ju je i Saša Pešić prošle zime. Iz sela nadomak Niša do bolnice nije stigao, ali je ipak odgovorio na izazov.
 
"Negde na pola puta do grada je beba počela da izlazi. Ja sam već počeo da tražim mesto da stanem da pomognem ženici da se porodi, ali smo imali mnogo sreće jer smo u tom trenutku sreli vozilo Hitne pomoći, preprečili se ispred njega, zaustavili ga i ekipa Hitne pomoći je porodila ženu kod mene u automobilu na zadnjem sedištu. Sve vreme sam se plašio i za život bebe i za život porodilje", priča Pešić.
 
Strah se zaboravi kada priča ima srećan kraj. Međutim, situacija nije nimalo bezazlena. Ukoliko ženi pomaže neobučena osoba, strah može da je parališe.
 
"Najveći problem koji može da se desi prilikom ovakvih porođaja je svakako krvarenje. To je nešto što ne možete da rešite u vanbolničkim uslovima. Jedini savet koji bih imao u tom kontekstu je da što pre dođete do bolnice", zaključio je ginekolog-akušer Nikola Matavulj.
 
Da život ne bi bio ugrožen, savetuju lekari, žena mora da prepozna signale koje joj šalje telo, jer je svaki porođaj različit. U tome mogu da pomognu besplatne škole roditeljstva pri domovima zdravlja. Za sada, ipak, odziv trudnica je mali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom