Presađivanje materice otvorilo raspravu da li to treba omogućiti i transeksualcima

U Švedskoj je nedavno objavljeno da je od 2014. godine do danas rođeno šestoro zdrave dece koja su na svet došla nakon začetka i trudnoće u presađenoj materici.
To su jedini uspešni pokušaji na svetu za sada, ali na globalnom nivou doći će do imitiranja švedskog uspeha. Klinički pokušaji transplantacije materice u toku su u Severnoj Americi, Evropi i Aziji.
 
Osnovna svrha ovog zahvata je da vrati plodnost pacijentkinjama koje, uglavnom, funkcionalnu matericu nemaju zbog lečenja od raka i urođene mane. Pre ovakvog uspešnog načina, žena koja nema funkcionalnu matericu mogla je genetički da postane majka jedino preko majke-surogata.
 
Međutim, ako žene mogu da dobiju tuđu matericu, neki su se pitali mogu li je dobiti i transrodne žene, ili još kontroverznije - muškarci?
 
Naučnik koji je bio vođa medicinskog tima u Švedskoj Mats Branstrom kaže da mu je inbox preplavljen. "Dobijam e-mailove iz celog sveta o tome, ima i gej muškaraca koji bi želeli da jedan od njih iznese trudnoću", rekao je.
 
Iako bi u teoriji transplantacija materice transrodnim ženama i cisrodnim muškarcima bila i moguća, u praksi postoje anatomske prepreke koje bi trebalo savladati.
 
U Ujedinjenom Kraljevstvu Zakon o priznavanju pola iz 2004. daje transrodnim ženama koje su promenile pol ista prava kao i svim ženama. Međutim, u slučaju da transplantacija materice postane klinički tretman u Ujedinjenom Kraljevstvu za žene koje ne mogu da iznesu trudnoću, mogu li transrodne žene da traže, pozivajući se na taj zakon, svoje pravo na matericu, pita se "The Independent".
 
Iako se na ostrvu povela žestoka rasprava o muškoj trudnoći, čak i da transplantacija materice u muško telo postane  izvodiva, jedini način da muškarac iznese trudnoću je, kako su utvrdili, da se veštački oplođen embrion umetne u nju. U Ujedinjenom Kraljevstvu potpomognuta trudnoća kod muškaraca ne spada u zakonski propisanu ponudu koje klinike za plodnost mogu da ponude. Tako da bi usađivanje embriona u muškarčevo telo, a bez tih potrebnih dozvola, dovelo do novčanih i zatvorskih kazni.
 
Podsetimo da je gotovo 40 godina prošlo od rođenja Luize Braun, koja je bila prvo dete iz epruvete i da je i njeno rođenje podstaklo mnoge pravne i etičke rasprave.
 
Kako je transplantacija materice naučnu fantastiku preselila u naučnu stvarnost, jasno je da nas reproduktivna nauka gura na nepoznatu teritoriju gde su na testu osnovni pravni i etički principi - poput prava na pronatalitetnu slobodu kao i pravo na privatni i porodični život. Takođe, ta prava obuhvataju i pitanje uniseks trudnoće, komentirišu mediji.
  • Čemu?

    12.07.2017 14:45
    S jedne strane se šalju apeli čovečanstvu za smanjenje broja rađanja, zbog prenaseljenosti Planete, a s druge strane se radi na tome da se omogući i muškarcima da rađaju. Naučnički ego je ogroman, važno je da se njegovo ime pročuje po svetu, pa makar i povodom bolesnog ataka na prirodne zakone. Čemu sve to?
  • Ana B.

    12.07.2017 13:32
    Da, treba im omogućiti.
    Ali o njihovom trošku.
    Ne od mog novca koji izdvojim za poreze ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom