Sve manje mama doji

Nijedna zemlja na svetu ne ispunjava u potpunosti preporučene standarde za dojenje, navodi se u novom izveštaju Unicefa i Svetske zdravstvene organizacije izrađenom u saradnji sa Svetskim kolektivom za dojenje, novom inicijativom čiji je cilj povećati svetske stope dojenja.
U izveštaju pod nazivom Svetska bodovna kartica dojenja (Global Breastfeeding Scorecard), u kojem se analiziraju 194 zemlje, navodi se da se samo 40 odsto dece mlađe od šest meseci hrani isključivo majčinim mlekom (bez dohrane), a samo 23 zemlje imaju stopu hranjenja isključivo majčinim mlekom iznad 60 odsto.
 
Dokazano je da dojenje ima kognitivne i zdravstvene koristi i za bebe i za majke. Posebno je važno tokom prvih šest meseci jer sprečava pojavu dijareje i upale pluća, dva najčešća uzroka smrti beba. Kod majki koje doje umanjen je rizik od nastanka raka jajnika i dojke, dva najčešća uzroka smrti žena.
 
"Dojenje bebama daje najbolju moguću polaznu tačku u životu. Majčino mleko ima funkciju bebine prve vakcine, koja štiti bebe od potencijalno smrtonosnih bolesti i pruža im svu ishranu koja im je potrebna da prežive i napreduju", smatra doktor Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.
 
Ovaj izveštaj je objavljen na početku Svetske nedelje dojenja zajedno s novom analizom koja pokazuje da je potrebna godišnja investicija od samo 4,70 dolara po novorođenčetu kako bi se do 2025. godine povećala globalna stopa hranjenja beba do šest meseci isključivo majčinim mlekom na 50 odsto.
 
U brošuri "Nurturing the Health and Wealth of Nations: The Investment Case for Breastfeeding" (Nega zdravlja i blagostanja nacija: Ulaganje u dojenje) se navodi da bi ispunjavanje ovog cilja moglo spasiti živote 520.000 dece mlađe od pet godina i potencijalno značiti 300 milijardi dolara ekonomske koristi tokom deset godina kao rezultat smanjenja bolesti i troškova zdravstvene njege, te povećane produktivnosti.
 
U publikaciji se kaže da u pet najvećih ekonomija u razvoju: Kini, Indiji, Indoneziji, Meksiku i Nigeriji, nedostatak ulaganja u dojenje rezultuje smrću oko 236.000 dece godišnje i ekonomskim gubicima od 119 milijardi dolara. Globalno, investicije u dojenje su preniske, ocenjuje se u izveštaju.
 
Svake godine vlasti u zemljama s nižim ili srednjim prihodima potroše oko 250 miliona dolara na promovisanje dojenja, dok donatori daju dodatnih samo 85 miliona.
 
Zemlje koje su postigle stopu hranjenja isključivo majčinim mlekom iznad 60 odsto su: Bolivija, Burundi, Zelenortska Ostrva, Kambodža, Severna Koreja, Eritreja, Kenija, Kiribati, Lesoto, Malavi, Mikronezija, Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sao Tome i Principe, Solomonska Ostrva, Šri Lanka, Svaziland, Istočni Timor, Uganda, Vanuatu i Zambija.
  • Ju ju ju

    02.08.2017 15:47
    @veganka je pobrkala babe i žabe.
  • vik

    02.08.2017 14:34
    uj bre, što si besna :)
  • Veganka

    02.08.2017 13:02
    To su te što ostaju trudne da bi se udale, pa onda da ih izdržavaju muževi i država dok one turpijaju nokte i lajkuju.
    Pritom grudi neće da rabe za slučaj razvoda, da bi bile privlačnije za narednog mužsponzora, a sve to hranjenje beba kravljim mlekom plaćaju glavom njihpva telad i one same!
    http://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=7

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom