Kako da privolite decu da jedu povrće?

Svaki roditelj želi da se njegovo dete hrani zdravo, ali to nije uvek moguće. Forsiranje može izazvati kontraefekat, pa mnogi pre ili kasnije popuste dečjim željama.

Svaki roditelj želi da se njegovo dete hrani zdravo, ali to nije uvek moguće. Forsiranje može izazvati kontraefekat, pa mnogi pre ili kasnije popuste dečjim željama.

Nova australijska studija pokazala je da postoji vrlo jednostavan način da deca zavole povrće. Naučnici Univerziteta Dikin ispitali su 72 osnovaca o tome kakvu hranu vole da jedu.

Pre svega, deca su bila spremnija da pojedu celu šargarepu, nego naseckanu. "U proseku je to značilo da su pojeli 10 odsto više celih komada povrća nego naseckanog. Očigledno će radije pojesti celu šargrepu, nego istu količinu naseckanu u tanjir", kaže dr Dži Lijem, vođa istraživanja.

Takođe, deca će pojesti više ako imaju više hrane u tanjiru, ali važi i suprotan efekat. Lijem kaže da će deca pojesti manje čokolade ako im je izlomite na sitnije komade.

  • @Veganka

    14.08.2017 22:31
    A ustvari ne. Ustvari u kolektivnom nesvesnom, sto je neko nasledje vrste, postoji strah od jedenja biljaka - povrca i voca, jer je ono kroz daleku istoriju nasih predaka cesto bilo otrovno. Otpor prema biljkama je zastitina reakcija malog deteta i tek treba da nauci to da jede kroz odrastanje. Potpuno razumem tvoj otpor i gadjenje prema jedenju zivotinja, ja ih ne jedem vec dve decenije, ali neistinama umesto cinjenica se nikad ne moze postici mnogo, takodje ni sa agresivnoscu umesto saveta. Aresivna kampanja i gde joj mesto nije vas cini izvorom podsmeha i daje suprotan efekat onom koji zelite da postignete.
  • Kojot

    14.08.2017 10:40
    Kako da privolite decu da jedu povrće? Nikako! Kad vide roditelje kako mrndžaju mesinu - kakav im primer daju?
  • Orwell Vegan

    14.08.2017 10:21
    Istina
    Ogranicenost mesozdera je prouzrokovana upravo konzumiranjem mesa i mleka, odnosno zavisnoscu celija. Ta ishrana otupljuje i podrzava duhovnu lenjost, neracionalne odluke. Ovaj zacarni krug moze se prekinuti jedinom ispravnom odlukom konacnog odricanja zbog sebe i zbog zivotinja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom