Sjajno iskustvo oca iz Hrvatske čija ćerka je krenula u školu u Švedskoj

Hrvati u velikom broju odlaze iz zemlje, a jedan od onih koji je bolji život odlučio da potraži u Švedskoj je i novinar Slobodan Mufić.
Sjajno iskustvo oca iz Hrvatske čija ćerka je krenula u školu u Švedskoj
Foto: Pixabay
Kao i neki drugi roditelji pre njega, i on je odlučio da podeli iskustvo svoje ćerke u švedskom obrazovnom sistemu, piše Index.hr.
 
"Sredina prošlog avgusta, ugodno leto u Švedskoj. Mi smo Mi, a On je direktor osnovne škole Lunden, udaljene 200 metara od našeg stana", naveo je Mufić u uvodu priče koju je preneo u formi razgovora.
 
Mi: Preselili smo se nedavno u Švedsku i imamo 11-godišnju ćerku koju želimo da upišemo. 
 
On: Dobro, popunite ovaj obrazac, treba nam nekoliko osnovnih informacija o vašoj ćerki. 
 
Mi: Znate, ona ne zna švedski. 
 
On: Dobro, naučiće. 
 
Mi: Možda bi najpre trebalo da radi po posebnom programu? 
 
On: Postoji i ta mogućnost, ali mi mislimo da će najbolje i najbrže naučiti švedski u razredu s ostalom decom. Uostalom, jedna nastavnica švedskog jezika radiće dva sata dnevno samo s njom. 
 
Mi: Šta Leona treba da ponese u školu? 
 
On: Ništa. Knjige, sveske, olovke, gumice, zarezače, lenjire, trouglove, bojice... sve će dobiti ovde. Mora samo voditi računa da baterija na iPadu ne bude prazna. 
 
Mi: Znači, moramo joj kupiti iPad? 
 
On: Ma ne, iPad će dobiti u školi, da se lakše snalazi s prevođenjem i učenjem, ali mora sama da pazi na bateriju. 
 
Mi: Da li detetu treba da spremamo neku hranu za školu? 
 
On: Nema potrebe, doručak je od 7:30, a ručak u podne. Svaki dan imamo dva menija, mesni i vegetarijanski. 
 
Mi: Mislite li da bi trebalo kod kuće da govorimo švedski s Leonom? 
 
On: Nikako. Kod kuće da pričate na hrvatskom. I ne samo to, bilo bi dobro da jednom nedeljno uči hrvatski na dopunskoj nastavi. 
 
Mi: Imate li nekoga ko predaje hrvatski jezik? 
 
On: U našoj školi nemamo, ali dopunska nastava hrvatskog jezika održava se četvrtkom od 16 časova u Eriksdalskolanu. 
 
Mi: To je na suprotnoj strani grada... 
 
On: Nema problema, naručićemo taksi. 
 
Mi: Taksi? 
 
On: Da, čekaće je na parkingu svakog četvrtka u 15:45 časova i vratiti kući odmah nakon nastave. 
 
"I tako se Leona svakog četvrtka vozila taksijem na časove hrvatskog. Posebno se važnom osećala kad bi po nju došla mlada vozačica u limuzini s tamnim staklima. Naravno, sve na račun ljubaznih i širokogrudih švedskih poreskih obveznika", napisao je Mufić na svom Fejsbuk profilu. 
 
Objava na Fejsbuku je skupila gomilu komentara. Uglavnom pohvalnih što se tiče švedskog obrazovnog sistema, ali našlo se i onih koji su uporedili švedski način obrazovanja s našim. Treba li reći da u ovom poređenju hrvatsko školstvo nije dobro prošlo?, dodaje se u članku Indexa.
  • Ivan

    30.08.2017 14:30
    Tamo su kuće od marmelade
    Dobio i privatni avion da dovozi stara-majku iz zavičaja... Nisam SNS bot i daleko sam od patriote ali ljudi, ajte bar malo realnosti.
  • Bro

    30.08.2017 13:29
    Nažalost, nama ovo zvuči kao naučna fantastika i dugo će još tako i biti. I da nam sutra uvedu takav sistem sa svim mogućnostima, bojim se da bi bilo dosta problema zbog našeg mentaliteta, javašluka, neorganizovanosti i ostalog.
  • Rade

    30.08.2017 13:04
    Pa da sve je lepo i bajno samo odes u uzivas u raju to je jedno besklasno drustvo gde su svi bogati svi voze skupe automobile i svi imaju velike kuce a stoku iz istocne evrope narocito vole .Tekst za ljude koji nisu izasli iz svog sela nikada u zivotu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom