Trudnoća trajno menja mozak mama

Trudnoća menja skoro sve u životu majke, uključujući i njen mozak.
Trudnoća trajno menja mozak mama
Foto: Pixabay
Naime, kako je pokazalo istraživanje sprovedeno na univerzitetu Lajden u Holandiji, trudnoća uzrokuje selektivno smanjenje sive materije kako bi majčin mozak adekvatnije reagovao na bebu i te promene traju godinama.
 
Istraživači su detaljno skenirali anatomiju mozga kod 25 žena koje su planirale prvu trudnoću, a skeniran je i dva meseca nakon porođaja. Trudnoća je ostavila tako velike promene na mozgu da su istraživači mogli da zaključe da li je žena bila trudna ili ne.
 
Žene koje su se porodile imale su manje sive materije u određenim moždanim regijama u odnosu na 20 žena koje nikad nisu bile trudne. Ove promene bile su vidljive i dve godine nakon trudnoće.
 
Istraživanje je pokazalo da trudnoća menja mozak majke i čini je spremnijom da odgovori na izazove majčinstva. Najviše se smanjuju delovi frontalnog i temporalnog korteksa.
 
Koautorka studije Elseline Hoekzema, neuronaučnica na univerzitetu Lajden, kaže kako redukcija sive materije nije nužno loša stvar i da se nešto slično dešava tokom adolescencije i ključno je za normalan kognitivni i emocionalni razvoj. Nakon ovih tinejdžerskih godina, trudnoća se može posmatrati kao druga faza sazrevanja mozga.
  • @drugačije mišljenje

    09.10.2017 00:45
    Hahaha upravo tako, prakticno su zakljucili da se zene zaglupe radjanjem, i to trajno, i sad ih sramota da to napisu. "nije nuzno" znaci jeste, ali daj da nekako ublazimo taj podatak.
  • ankica

    08.10.2017 23:12
    To je sada dobro ili lose?Promenio mi se mozak,pa nista ne razumem☺
  • Sedam

    08.10.2017 22:27
    "Kada će moja žena biti ponovo normalna" - zapitao sam babicu
    "Nikad više".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom